//ASICS Gel Kayano 28 Review

ASICS Gel Kayano 28 Review

Met ASICS Gel Kayano 28 verfijnt ASICS de formule met enkele veranderingen. Net als de 27 heeft de Kayano ook weer een comfortabel gevoel maar nu nog veiliger en stabieler.
Tijdens het lopen merk je onder de voet een levendig met veerkrachtige schuim (zachtere Flight Foam Blast, een schuim dat wordt aangetroffen in Novablast 2) die het naar de voorvoet uitbreidt voor een comfortabel gevoel. Dat er zorgt voor dat de voorvoet zacht en flexibiel aanvoelt.
Het nieuwe materiaal van de tussenzool is iets responsiever en pittiger dan eerdere versies en de schoen buigt eindelijk mee met je voet.

De midvoet is herontworpen met een plattere Trusstic-plaat die in plaats van de zijkanten steunt, nu is ingebed boven een gevuld (Flyte Foam) vlakker middenvoetgebied, dat er voor zorgt dat er meer stabiliteit is.

Bovenwerk
Het bovenwerk is ook vernieuwt doormiddel van een nieuw ontworpen mesh. Het bovenwerk van de Kayano 28 is meer ademend dan eerdere versies, maar dit is nog steeds een zeer zachte schoen met veel schuim, vulling en materiaal over de bovenkant van je voet.

Pasvorm
Bij het aantrekken van de schoen is de pasvorm en grip subliem. Pluche, zacht en met veel teenbox breedte en -volume en dat is geen slordigheid.
Ik ben onder de indruk dat zo’n zacht en soepel bovenwerk en een bijna niet-bestaande teenbumper de voet zo goed vasthoudt. Maar toch een opmerking over de pasvorm van de Kayano 28, de hiel voelt nog steeds te ondiep aan, mijn hiel gleed er nog steeds uit en wreef tegen de achterkant van de schoen.

Voorkant schoen
De voorkant van de schoen is bijzonder aangenaam en wendbaar voor een grote schoen, maar mist de respons van de 27 en kan een beetje dun aanvoelen, vooral als je zwaarder bent en/of een voorvoetloper bent. Samengevat is de tussenzool er nu één met een hoge demping, maar met een  soepelere en zachtere benadering van stabiliteit dan de 27. De Gel Kayano 28 voelde ondanks zijn drie stabiliteitselementen (TPU-clip, DuoMax-zijwand en Trusstic-plaat) niet blokkerig of hard aan.

De Kayano 28 heeft een mooie brede, stabiele met een behoorlijk zachte landing. De Dynamic Duo Max mediale zijwand is steviger maar niet steviger dan de rest van de Flyte Foam tussenzool en is niet gelijmd maar co-molded zodat er geen stijve naad wordt gevoeld Het wordt ervaren als ondersteuning wanneer dat nodig is.

Buitenzool
Het hielrubber op de buitenzool is stijver dan de voorvoet, wat betekent dat als je eerst op je hakken landt, je voldoende dicht materiaal van de buitenzool hebt. Er zijn meer segmenten gebruikt op de voorvoet 4 i.pv.3, ook is de segmentatie tussen de band, evenals enkele nieuwe hielinkepingen en minder rubber net na de middenvoet die bijdragen aan de verbetering van de zachtheid van de landing.
Het rubber heeft  ASICS het duurzame High Abrasion Rubber (AHAR+) gebruikt richting de hiel en een iets zachter geblazen rubber verder naar voren.

Conclusie
Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk heeft Asics een aantal echte verbeteringen aangebracht aan de legendarische Gel Kayano.
De ASICS Gel Kayano 28  is een comfortabele stabiele schoen die gemakkelijk en gestaag de kilometers aankan. Ik zeg gemakkelijk, want hoewel de Kayano niet zo licht is, beweegt hij soepel mee en is de schoen lichter dan zijn voorganger.
Het materiaal van de FF Blast-tussenzool is een geweldige upgrade en het gecupt rubberen inzetstuk zorgt ervoor dat de schoen kan buigen en toch de ondersteuning biedt die de proneerders nodig hebben.
Blast levert het leuke deel, terwijl het pluche, goed vastgehouden bovenwerk uitstekend comfort biedt en houdt, hoewel nog steeds een beetje overbouwd aan de achterkant (TPU-clip), perfect afgestemd op het doel van comfort en ondersteuning van de schoen.

De ASICS Gel Kayano 28 is hier verkrijgbaar