//Brooks Ghost 14 eerste CO2-neutrale hardloopschoen

Brooks Ghost 14 eerste CO2-neutrale hardloopschoen

Brooks introduceert haar eerste volledig CO2-neutrale hardloopschoen, de Ghost 14: de nieuwste versie van haar meest populaire en bekroonde schoen. De Ghost 14 is een onderdeel van Brooks’ ambitie om de milieu-impact van haar activiteiten tot een minimum te beperken. Onder de noemer ‘Running Responsibly’ gaat Brooks een wetenschappelijk onderbouwd pad bewandelen naar netto nul CO2-uitstoot tegen 2040.

Klimaatverandering
Brooks gelooft  dat klimaatverandering dringende en universele actie vereist. Ze zetten zich in om tegen 2040 netto nul CO2-uitstoot te bereiken – tien jaar eerder dan het doel dat is vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs.

Ambitie
De ambitie van Brooks om tegen 2040 volledig CO2-neutraal te zijn wordt bereikt door op een wetenschappelijk onderbouwde manier een aanzienlijke CO2-reductie te realiseren. Haar strategie is goedgekeurd door het Science Based Targets Initiative. Dit initiatief ondersteunt bedrijven wereldwijd met het definiëren van wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen en het uitstippelen van een koers die de weg vrijmaakt naar forse CO2-reducties.

C02-neutraal
Vanaf nu zullen alle Ghost-producten CO2-neutraal zijn. Om dit ambitieuze doel te bereiken, geeft Books eerst prioriteit aan het verminderen van koolstofemissies door materialen in het product om te zetten in gerecyclede alternatieven, door gebruik te maken van verfprocessen met een lage impact en door materialen en het product te betrekken bij fabrieken die hernieuwbare energie gebruiken . De uitstoot die nu verminderd, compenseren ze dan door CO2-compensaties in te kopen

CO2-uitstoot
De CO2-uitstoot van de Ghost 14 is 10,34 kg CO₂eq . Om deze impact te begrijpen, hebben ze een levenscyclus effect beoordeling uitgevoerd met behulp van de Product Environmental Footprint (PEF)-methodologie, de huidige norm van de Europese Commissie. De CO2-impact omvat de productie van materialen, de assemblage van het product, de verpakking en distributie en het einde van de levensduur van de Ghost 14.

Balans
Bij de Ghost draait het om balans, maar wat de Ghost 14 speciaal maakt, is zijn nog kleinere ecologische voetafdruk. De inspanningen die Brooks om de Ghost 14 CO2-neutraal te maken, zijn begonnen met het verminderen van de CO2-uitstoot. Bijna alle boventextiel is nu omgezet om minimaal 30% gerecycled polyester te bevatten, en veel zijn 100% gerecycled polyester – inclusief de bovenlaag van de sokvoering, tongvoering, versterking van de neus en meer.
Vervolgens compenseren ze de resterende CO2-uitstoot die ze nog niet hebben kunnen verminderen met de aankoop van CO2-compensaties om een onmiddellijke impact te hebben om de klimaatverandering tegen te gaan.

Wat zijn koolstofcompensaties?
Koolstofcompensaties komen van projecten die koolstof uit de atmosfeer vermijden, verwijderen of verminderen door acties zoals investeringen in hernieuwbare energie, vermindering van onze afhankelijkheid van fossiele energie, nieuwe bos aangroei en verandering in landgebruik.

CO2-compensaties
Bij Brooks kopen ze CO2-compensaties van projecten die voldoen aan strikte criteria om een betekenisvol verschil te maken in het vertragen van de klimaatverandering. Onze benadering om kwaliteit te waarborgen omvat de aankoop van compensaties die voldoen aan de vereisten van vrijwillige koolstofmarktnormen (VERA, Gold Standard en andere). Ze zullen de CO2-uitstoot van de Ghost 14 compenseren door voldoende hoogwaardige, aanvullende, permanente, kwantificeerbare, verifieerbare en sociaal voordelige compensaties aan te schaffen. Dit is hoe het werkt:
Denk aan een weegschaal. Voeg alle koolstofemissies van een Ghost 14 toe: materialen, productie, verpakking, distributie en einde levensduur. Begint dan de weegschaal te kantelen door de CO2-uitstoot te verminderen. Dan richt Brooks zich bijvoorbeeld op het omzetten van traditionele materialen naar gerecyclede alternatieven met een lagere CO2-uitstoot. Ten slotte brengen ze de schaal in evenwicht met CO2-compensaties.

Updates
Naast de introductie van Ghost 14 als Brooks’ eerste CO2-neutrale schoen, lanceert zij ook aan aantal andere updates van deze populaire hardloopschoen:
Men heeft bij Brooks toch nog wat gesleuteld aan de tussenzool, met het gevolg dat daar nog wat meer demping uit komt.

De upper is nagenoeg hetzelfde gebleven als dat van zijn voorganger. Dit bovenwerk bestaat weer uit engineered mesh. Dit is licht en heeft een voortreffelijk ademend vermogen. Daarnaast sluit het goed om de meeste voeten. De 3D fit print-technologie is op een wat andere manier toegepast waardoor de pasvorm wordt verbeterd. De upper bestaat voor minimaal 30% uit gerecycled polyester. Belangrijke verbetering is ook dat vanaf nu alle Ghost-producten C02-neutraal zijn. De tussenzool bestaat voor 100% uit DNA loft voor een nog zachtere en flexibeler afwikkeling. Ook hier weer de segmented crash pad. Deze is nu wat langer gemaakt en loopt vanaf de hak helemaal door naar de voorvoet. Het gevolg: een betere schokabsorptie en het stimuleert een soepele en natuurlijke afwikkeling.

Een waardige opvolger van de Ghost 13.

De Brooks Ghost 14 is hier verkrijgbaar