//Gaten in mijn hardloopschoenen. Met name bij de teen.

Gaten in mijn hardloopschoenen. Met name bij de teen.

Gaten in mijn hardloopschoenen. Met name bij de teen.

Onlangs hadden we via Twitter een conversatie met iemand over hoe het nou kon dat die persoon altijd zijn bovenwerk stuk liep bij de grote teen.

Wij hebben hem de situatie uitgelegd in een paar berichten van 140 tekens en gaan dat hier nu uitleggen in iets meer dan 140 tekens.

Want vele hardlopende mensen hebben hier last van.

Hoe kan het nou dat de grote teen door het bovenwerk heen komt en vroeger bijna nooit.

Ten eerste moeten we stellen dat de materialen die de hardloopschoenmerken gebruiken tegenwoordig allemaal gebaseerd zijn op comfort en gewicht en dan met name hoe lichter hoe beter.

Vroeger was het zo dat je schoenen had met een leren bovenwerk en waar je bijna altijd een stukje leer over het gedeelte van de grote teen heen zat zitten.

Het bovenwerk bij de tenen was ook veel meer bedekt met leer en dus veel slijtvaster dan de tegenwoordige zeer comfortabele materialen.

En daar zit precies het punt!

De materialen van de bovenwerken zijn tegenwoordig zo zacht, licht, dus en comfortabel dat een teen die ietsje omhoog staat zich zo een gat weet te “vreten” door het bovenwerk.

Waarom doen de merken daar dan niets aan zul je je afvragen als er zoveel mensen er al soms binnen 2 maanden doorheen zijn of zelfs nog eerder?

Gewichtsbesparing is 1 en comfort is nummer 2.

Als men een stukje leer zou plaatsen bij de grote teen dan word de schoen weer iets zwaarder….het is maar grammen werk maar toch is het voor de merken een belangrijk issue.

Ten 2e dus het comfort zal minder worden. Waar je nu bij heel veel merken en schoenen een naadloos bovenwerk hebt zul je dan dus naden ondervinden op een toch wel belangrijk deel van de schoen.

Plus des te slijtvaster het materiaal dus te minder comfort zal het bieden.

Wat kan ik er dan tegen doen?

Wat veel mensen doen die tegen dit probleem aanlopen is rechtstreeks naar een schoenmaker en er een stukje leer bovenop plaatsen.

Een goeie schoenmaker zal vakwerk afleveren en je zult er geen hinder van ondervinden…tja.. alleen hij word een paar gram zwaarder.

*we hebben hier gebruik gemaakt van een Asics schoen, maar bij ieder merk als Saucony, Brooks, Mizuno, Nike, New Balance etc gebeurt dit.