//Getest: Saucony Xodus 3.0

Getest: Saucony Xodus 3.0

Getest door Ralph Apeldoorn: Saucony Xodus 3.0

Het afgelopen jaar ben mij steeds meer toe gaan leggen op het lopen van trailruns. In eerste instantie had ik hiervoor een paar lichte trailschoenen aangeschaft. Deze voldoen prima waar ik ze voor gekocht heb.
Nu heb ik mij ingeschreven voor een paar langere trails (Veluwezoomtrail, 52km en Trail des Fantomes, 50km). Bij deze trails verwacht ik niet voldoende steun te hebben aan de lichtere schoenen. Voor de hardere ondergrond en de meer rotsachtige ondergrond was ik daarom op zoek naar een stevigere schoen.
Hiervoor is de keus gevallen op de Saucony Xodus 3.0. De schoen ziet er stevig uit en heeft een redelijk grof profiel. De pasvorm is ook goed, vergelijkbaar met de Saucony Mirage

Om te kijken of de schoen geschikt is voor de trails waar ik ze wil gebruiken heb ik ze meegenomen naar de Sallandtrail. Een trail over 25 km op de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal. De ondergrond is hier wat harder door het vele grind tussen het zand en er zitten ook een aantal pittige klimmetjes in.
Na de start kregen we al vrij snel een pad met veel boomwortels. De schoen voelde hier stevig en stabiel aan. Dit gaf direct vertrouwen dat het contact met de ondergrond goed was. Wel is naar mijn idee deze schoen te stug voor trails waarbij veel mul zand en strand in zit.
Op stukken waar veel modder lag hadden de schoenen goede grip. Hierdoor kreeg ik ook veel vertrouwen in de schoen. Zeker bij technisch wat lastigere stukken is het prettig te weten dat je bij elke pas goed contact houdt met de grond en geen onverwachte glijpartijen krijgt. In de plassen is wel te merken dat de schoen redelijk snel water door laat. Met sneeuw zou dit wat minder prettig kunnen zijn. Aan de andere kant heb je in trails ook vaak stukken waar je door het water moet waden. Droge voeten hou je dan toch niet. Aangezien het bovenwerk erg stevig is vraag ik mij af hoe snel het water afgevoerd wordt uit de schoen. Of dat je echt in de schoen blijft soppen in het water.
Verder voelden de schoenen warm aan. Voor deze trail was dit prima, ik heb onderweg geen koude voeten gehad. Het was namelijk circa 5 graden en het regende licht gedurende de hele trail. Het is hierbij ook de vraag de schoenen aan blijven voelen op een warme zomerdag. De kans bestaat dat de schoen dan weer te warm is om comfortabel te blijven.
Na de 25 kilometer had ik nog geen vermoeide voeten, een teken dat de schoen goede ondersteuning gaf en voor mij ook zeker geschikt is voor het langere werk.

In het kort.
De Saucony Xodus 3.0 is een redelijk stevige schoen die geschikt voor de langere trails. De schoen heeft veel grip maar iets te weinig voor echt diepe modder en is voor het goede te stevig voor mul zand.
Tester: @RalphApeldoorn

Meer verhalen lezen van Ralph Apeldoorn dat kan via ralphapeldoorn.wordpress.com