//Korte uitleg Asics Fluid Axis systeem

Korte uitleg Asics Fluid Axis systeem

Korte uitleg Asics Fluid Axis systeem

Eerder werd hier de nieuwe Excel 33-2 besproken. Wat bij deze ‘natural running’ (woorden Asics) schoen uit de 33-serie een duidelijke aanpassing is, is de Fluid Axis. Volgens Asics is dit zelfs revolutionair, en hierbij geldt ‘don’t shoot the messenger’. Aan ons de taak om in het kort uitleg te geven van Fluid Axis, waarbij de afbeelding onder dit bericht als verduidelijking dient.

De Fluid Axis zool past zich direct aan aan de natuurlijke beweging van de voet. De zool bevat bij de hiel een grote diagonale groef (Flex Groove) en twee kleinere groeven die haaks op de grote groef staan. Het resultaat hiervan is dat de voor- en achterkant van de schoen zijn ontkoppeld. De grote Flex Groove zorgt er als het ware voor dat je vanaf het landingspunt (zeg maar de buitenkant van de hiel) naar de binnenkant van de voet beweegt (ook wel pronatie genoemd). Dit is een natuurlijke beweging van de voet, de wijze waarop het lichaam de klap van de landing opvangt. Vervolgens ga je weer naar de buitenkant van de voet toe (supineer je richting het midden van de voet). De twee kleinere groeven stimuleren deze natuurlijke beweging samen met het vernieuwde trusstic systeem. Tenslotte zorgen de groeven bij de voorvoet ervoor dat men bij de afzet weer naar binnen komt en dat men op de tenen afzet. Zoals Asics het mooi verwoord: “nooit eerder kwam er een schoen op de markt die de natuurlijke beweging van de voet bij het hardlopen zo goed benadert en toch de juste bescherming biedt.”

O ja, een losse opmerking van onze kant: bij natural running landt men normaal gesproken toch niet op de achterkant van de schoen, maar meer op de middenvoet. Dus de term ‘natural running’ schoen ….