Levensduur van hardloopschoenen
Over de levensduur van een paar hardloopschoenen lopen de meningen nog wel eens uit één.
De meeste detaillisten zullen zeggen dat ze zo rond de 1000-1200 km aan vervanging toe zullen zijn. (dit geldt overigens niet voor alle schoenen en we praten hier dan ook over het gemiddelde van een tradiotionele hardloopschoen).
Tussenzool
De tussenzool oftewel het dikke “over het algemeen” witte zool gedeelte heeft flink te voortduren van de persoon die de schoenen gebruikt.
Een zool is gemaakt om zo’n 3 tot 6 keer het lichaamsgewicht op te vangen van de loper.
Klein rekensommetje
Persoon is 80 kg, dus iederen stap krijgt de schoen zo’n 240kg voor zijn kiezen. Men neemt gemiddeld zo’n 800 stappen in een km, dus dat is: 64.000 kg.
Dat delen door 2 schoenen is dus: 32.000 kg per km welke er op de tussenzool terecht komt. Dan is het niet zo raar dat een gemiddelde schoen zo rond de 1200-1500 km mee gaat. (38.400.000KG).
En dat is niet het enige wat de tussenzool aantast, want we hebben ook het weer wat zijn best doet om de demping te verminderen. Vocht, temperatuur, en licht zijn ook de boosdoeners die de slijtage op de zool verminderen. Dus het beste is in het donker te lopen, om een droge zachte ondergrond:D
Mensen verwarren demping wel eens met de extra demping zoals Gel, Air, Grid, etc en denken dat deze materialen voor de demping in de schoen zorgen. Dit is gedeeltelijk waar omdat het een toegevoegde dempend materiaal is, maar wat bij lange na niet de tussenzool zou kunnen vervangen.
Hoe werkt demping
We leggen de basis van demping uit. De dempende tussenzool van vroeger veelal EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat) waren schokbestendig, maar gingen wel snel achteruit qua slijtage. Die slijtage kwam doordat de EVA zool uit miljarden hele kleine belletjes bestaat. Iedere keer als de loper op de grond terecht komt en zo 3 keer zijn lichaamsgewicht op de schoen plaatst worden de luchtbelletjes in elkaar geperst, en komen na wat tijd weer terug in hun oorspronkelijke staat. Dit proces van het terug komen in hun 100% demping gaat tijd overheen, en dan is niet een half uurtje maar zeker meer dan 24 uur.
Daarom word ook aangeraden mensen die 3 en meer keer in de week lopen een 2e paar aan te schaffen om zo de slijtage te verminderen.
Ook in de wintermaanden kan het heel goed dat je schoenen harder aanvoelen, maar dat heeft puur te maken met de koude condities waarin de schoen zich bevind.
De tussenzool word dan altijd iets harder (shore waarde)
Tegenwoordig zijn de zolen in een dermate kwaliteit dat ze geen 24 uur meer nodig hebben om tot hun normale demping terug te keren en zal deze ook korter zijn.
Een hardloopschoen is als hij zo rond de 1200 km zit ongeveer 35% van zijn demping kwijt en zal dan ook een stuk minder plezierig lopen.
Dan ben je toe aan vervanging om blessures tegen te gaan.
Fabel
Vele merken zetten de datum van productie van de schoen in de tong van de schoen. Je kan aan de hand hiervan zien hoe oud ze zijn en wanneer ze de fabriek verlaten hebben.
Het is echter NIET zo dat je hier conclusies aan kunt verbinden, dat als wanneer je een schoen aanschaft en je kijkt in de tong van de schoen en je ziet de datum van 6 maanden terug staan dat dan niet de schoen nog maar anderhalf jaar mee gaat.
Bij de fabriek en de detaillist worden ze goed geconserveerd in dozen waar het licht en vocht niet bij kan komen.
Ook heerst daar altijd een juiste temperatuur, en zal de schade aan de zool minimaal zijn.
Stop je hardloopschoenen ook nooit in de wasmachine, maar neem ze gewoon af met een doekje als je wilt dat ze niet vies worden.
Zeep en alle andere wasmiddelen tasten de zool aan en eveneens de lijmlaag tussen de zool en schoen.
Niet verder vertellen.
En even tussen ons, onze menselijke voeten zijn in principe capabel genoeg om die 3 tot 6 keer ons lichaamsgewicht te houden qua demping.
Daar is ons lichaam op berekend, het enige is dat toen we gingen hardlopen en de technologieën waren voor handen, en de commercie ging een rol spelen we hardloopschoenen gingen maken die demping moesten hebben, en een stevig contrefort en dikke zolen. We zijn er gewoon aan gehecht en kunnen ons niet voorstellen om op blote voeten hard te lopen, en sommige mensen zullen dan ook niet kunnen.
Toch zijn er nu steeds meer schoenen die alleen een slijtzool in plaats van een tussenzool met demping onder de voet hebben om de voet te beschermen tegen elementen die op de straat rond zwerven als glas, steentjes etc.
Je raad het al, de Barefoot schoenen
Nu je dit leest denk je misschien, hmmm ik moet toch maar eens nieuwe schoenen aanschaffen.