//Maak je voeten sterker voor hardlopen

Maak je voeten sterker voor hardlopen

Maak je voeten sterker voor hardlopen

Iedereen die ooit een marathon heeft gelopen kan jouw melden dat hardlopen je voeten zwaar te leiden geven.

Natuurlijk zijn er een aantal methodes die het landen op je voet een iets meer comfortabel gevoel geven maar hardlopen blijft een sport die grote impact met zich meebrengt als het gaat om de voeten.

Er zijn genoeg methodes om je voet sterker te maken en met hieronder een aantal methodes waar jij misschien iets van kunt leren en zeker ook kan gebruiken.

Opwarmen met het Alfabet.

Door met je voeten het gehele alfabet te schrijven warm je de voeten aardig op en het mooie van het alfabet is dat je alle posities gebruikt die je voet kan maken.

De handdoek ophalen.

Leg een klein handdoekje op een gladde ondergrond en probeer met je tenen (klauwen) de handdoek naar je toe te werken. Deze oefening is perfect om de kleine intrinsieke spieren (kort en diepliggende spiertjes) te activeren en sterker te maken.

Op de hiel lopen.

Shin splints word vaak veroorzaakt door een onbalans tussen de voorste en de achterste spieren in het onderbeen. Door deze oefening zal de tibialis anterior spier in het onderbeen sterker worden waardoor deze veel beter de schokken op kan vangen tijdens het lopen. Natuurlijk willen we hiellanding zoveel mogelijk voorkomen maar deze oefening zal er zeker aan toe bijdragen dat je er minder last van zult krijgen.

Diepe kniebuigingen.

Deze trainingsmethode word veel gebruikt door trainers die mensen leren lopen op barefootschoenen. Hierdoor krijg je een goeie balans in de spieren van de voet en het onderbeen. Probeer maar eens een tijdje (30 sec) zo te zitten…. een leuke uitdaging;)
(Niet aan te raden voor mensen met knieklachten)

Elastiek voor je voeten.

Vele mensen die gerevalideerd hebben die herkennen de Dynaband oftewel de elastieken band die er in diverse kleuren (sterkte) te krijgen zijn. Door met deze banden aan het werk te gaan met je voeten zul je heel wat spieren in je voeten pakken om deze sterker te maken.

Diepe kniebuigingen.

Klinkt heel eenvoudig maar 9 van de 10 mensen kunnen niet lang op 1 been staan. Dit moet je ook oefenen en zoals iedereen weet: Practice makes perfect
Mocht je nu goed op je voet kunnen balanceren, maak het dan moeilijker om op je voorvoet te balanceren. Het oppervlak word een stuk kleiner dus hiermee tegelijkertijd het balanceren een stuk moeilijker.
Probeer het gewoon terwijl je je brood staat klaar te maken, je tanden staat te poetsen etc.

Just give it a try.

Stretchen.

Natuurlijk is stretchen belangrijk. Hier zijn diverse manieren voor en de meest bekende is tegen een muur staan en stretchen maar je kunt ook je dynaband gebruiken.

Als je deze oefeningen een aantal keer peer week doet zul je merken dat je voeten en onderbenen sterker worden en dat je minder vatbaar bent voor blessures.

Succes!