De Nike Zoom Structure 23, een gloednieuwe schoen met dezelfde naam.
Hardlopers die al lang gewend zijn aan de traditionele stabiliteit van de Nike Structure serie worden nu erg verast. Versie 23 is in de verste verte niet vergelijkbaar met de vorige versies. De Nike Zoom Structure 23 is een neutrale hardloopschoen en ook nog eens erg comfortabel. Behalve de zachtheid van schoen geeft de Nike Zoom Structure 23 wel meer ondersteuning dan de gemiddelde neutrale hardloopschoen.
Tussenzool
In plaats van geavanceerd schuim zoals ZoomX of React te gebruiken, vertrouwt Nike op CMP 10 schuim. Dat is een afkorting voor ‘Compression-Molded Phylon wat een EVA-schuim is. Een nieuw schuim? Voor mij lijkt het erg op de Lunarlon die werd gebruikt op de Vomero 10 t/m13.
De bredere middenzool maakt de Structure 23 stabieler en de Air Zoom past uitstekend in het schuim. Aan de mediale zijde is de tussenzool meer opgebouwd dan aan de laterale zijde, dus er is een merkbaar niveau van ondersteuning onder de voetboog zonder vervelend aan te voelen.
Overgangskanaal
Naast de Zoom Airbag op de voorvoet past Nike een paar kleine trucs toe op de tussenzool van de Structure 23. De eerste is de relatief brede en hoge tussenzool. De zijwanden zijn niet zo breed, maar voldoende om een verschil te maken in de algehele stabiliteitsniveaus.
Het tweede en een interessant element is het ontwerp van het overgangskanaal onder de hiel. Het kanaal loopt af van de buitenkant naar de binnenkant, waardoor de buitenste tussenzool meer structuur en stevigheid krijgt onder de hiel. Hoewel de buitenste zijwand een compressiegroef heeft, compenseert de hoek van de helling dat.
Functioneel gezien begunstigt het dempende effect van de groef de mediale zijde. Als iemand overtuigend bewijs nodig had dat de Structure 23 in het verleden zijn motion control persona heeft verlaten, dan is dit het wel.
Binnenzool
De binnenzool is een zachte duurzame schuimstof. Bovenop de tussenzool zijn twee lagen superzacht schuim aangebracht. Beide creëren een zacht voetbed over de matig zachte tussenzool.
Onderzool
Het rubber onder de schoen is een van de meest duurzame buitenzolen die dit jaar op de markt zijn gebracht. Al is daardoor het gewicht van de schoen wel wat toegenomen. Ik verwacht wel dat deze zool de 1000 kilometer makkelijk haalt. Op verschillende ondergronden gelopen zowel in natte als droge omstandigheden. De reactievermogen is goed in de voorvoet vanwege de Zoom Air-eenheid, maar is minder responsief in de zachte hiel. Er is een ondiepe holte onder de hiel die voor een beetje meer reactievermogen zorgt.
Pasvorm
De pasvorm is qua maat veilig en boordevol met tong en hielzachtheid. Zelfs de reflectiviteit ontbreekt niet.
Bovenwerk
Het bovenwerk van de Structure 23 is luxueus en comfortabel tegelijk. In plaats van Flywire-kabels is er van het Dynamic Fit System gebruik gemaakt. Dynamic Fit – elimineert de ruimte tussen de voet en de schoen voor comfort, ongeacht de voetmaat of vorm. Dit werkt veel beter dan Flywires of Flywire-banden. Het bovenwerk bestaat uit een dubbellaagse mesh met in de buitenlaag grote perforaties zodat lucht kan doordringen.
Nike Air Zoom Structure 23: een compleet nieuwe ervaring
De nieuwe Nike Structuur heeft belangrijke updates in het bovenwerk, de tussenzool en de buitenzool. Zijn voorganger leverde een stijve, stevige en stabiele loopervaring, maar Structure 23 biedt een ander gevoel – een zachter en soepeler loopgedrag. De Structure 23 is niet langer een traditionele stabiliteitsschoen met een stevige mediale post. Dus als de Structure 23 zo anders is dan de Structure 22, waarom heeft Nike hem dan niet gewoon een nieuwe naam gegeven? We kunnen alleen maar speculeren dat Nike de naam om nostalgische redenen levend wilde houden.
Comments