//Saucony Endorphin Speed getest

Saucony Endorphin Speed getest

De afgelopen maanden heeft Mike met veel plezier de Saucony Endorphin Speed getest. Deze razendsnelle en directe schoen biedt een ongekende (en snelle!) loopsensatie. Lees hier de volledige review.

Tester: Mike
Leeftijd: 39
Loopervaring: verschillende halve marathons en de marathon van Berlijn en Rotterdam. Hopelijk komt hier in 2021 de marathon van Valencia bij als deze door kan gaan.
Recente schoenhistorie: Saucony Mirage 3, Saucony Ride, Nike Pegasus 37, Nike Zoom Fly 2, Saucony Breakthru, New Balance 1080

De Endorphin Speed is nu verkrijgbaar in onze webshop!

Intro – Saucony Endorphin serie

Het was lang wachten om een paar van deze Saucony Endorphin Speeds te bemachtigen. De Endorphin serie is uitstekend ontvangen in hardloopland en dat was te merken. Het is lastig om aan deze schoenen te geraken, maar het is gelukt! Allereerst is het handig om te weten dat de Endorphin serie uit 3 modellen bestaat: de Endorphin Shift, deze Endorphin Speed en de Endorphin Pro. De Shift is het meest toegankelijke model uit de serie en is een solide platvorm en heeft net als de Speed en de Pro de Speedroll technologie (waarover later meer). De Endorphin Speed die ik hier review heeft een nylon plaat in de tussenzool en PWRRUN-PB (PB staat voor het bekende Pebax) materiaal voor extra energieteruggave. De Endorphin Pro heeft de bekende carbon plaat in de tussenzool gecombineerd met het Pebax materiaal en is gemaakt van een single-layer upper en is de ultieme wedstrijdschoen van Saucony. Nu is dus de Endorphin Speed aan de beurt om te testen!

Pasvorm en maat

De pasvorm en maatvoering zijn gelijk aan de andere modellen van Saucony die ik recent gelopen heb. Ik kwam dus ‘gewoon’ weer op mt. 9.5 = 43 uit. De schoen heeft een redelijk compacte fit, wat voor mijn niet al te brede voet prettig werkt. Ik zou zeggen dat de schoen een medium leest heeft.

Specificaties Saucony Endorphin Speed

Hierbij de specificaties volgens Saucony:
Categorie: Neutraal
Offset: 8 mm (35,5/27,5)
Gewicht: Heren 221 g (7,8 oz) | Dames 192 g (6,8 oz)

Test

Ik had de Endorphin Speed eerder al een (kort) mogen testen bij de Halve van Egmond, waar de schoenen in de Saucony showroom te proberen waren. Ik was toen eigenlijk meteen al verkocht door de geweldige pasvorm, het lichte gewicht en de razendsnelle afrol. Nu heb ik zelf inmiddels dus mijn eigen paar en ik heb meerdere runs op deze schoen gedaan, variërend van een snelle 5 tot duurloopjes tot 14 km. Eigenlijk zit de schoen zo lekker dat ik deze met al mijn runs aan wil doen, terwijl deze met name geschikt is voor kort en snel werk (absoluut ook voor de baan!) of voor wedstrijden.

Wat eigenlijk meteen opvalt, is dat de schoen een razendsnelle afrol heeft door de Speedroll technologie. De nylon plaat in de zool en het snelle ‘afrolpunt’ zorgen ervoor dat je al in actie komt als je überhaupt alleen al voorover leunt. Dit geeft een hele bijzondere loopervaring. Daarnaast is te merken dat de zool een bouncy feel heeft en je als het ware lift. Dit in combinatie met het lichte gewicht geeft dit meteen een razendsnel gevoel!

Een collega loper van mij doet ook veel baantrainingen, waaronder nu ook op deze schoen. Wat fijn is, naast dat de schoen heerlijk snel is, is dat de zoolplaat ook niet te stijf is voor het lopen van bochten op de baan. De Pro met carbonplaat wil hierin voor sommigen te robuust zijn om goede snelle bochten te kunnen lopen.

Maar terug naar mijn bevindingen. Ik heb dus verschillende afstanden op deze schoen gelopen. Waar ik eerst ‘bang’ voor was, was of de schoen alleen zou renderen bij kort en snel werk. Absoluut komt de Saucony Endorphin Speed dan uitstekend tot zijn recht. Echter ook bij de langere runs heb ik gewoon heerlijk op deze schoenen gelopen. Saucony adviseert begrijpelijkerwijs om deze schoen af te wisselen met een reguliere schoen, zoals een Ride of Triumph voor de duurlopen. Dit zijn beide modellen die iets meer body en een hogere duurzaamheid hebben. Maar de Speed zit zo lekker, dat ik mezelf erop betrap dat ik eigenlijk mijn andere schoenen niet meer aan wil. Over duurzaamheid/slijtvastheid gesproken: ook op dit front scoort de Endorphin Speed erg goed. De schoen is slijtvaster dan heel veel van zijn collega’s!

Ook met mijn langere runs vond ik voldoende stabiliteit en ondersteuning bij dit model. Ik heb een vrij neutrale afwikkeling, waarbij mijn linkervoet ietsjes meer inzakt. Desondanks dus voldoende support voor mij.

De Endorphin Speed is nu verkrijgbaar in onze webshop!

Saucony Endorphin Speed getest: onderaan de streep

De komende weken ga ik weer vrolijk verder op deze heerlijke schoen. De Saucony Endorphin Speed is mijns inziens een dikke aanrader voor iemand die snelheid – en intervaltrainingen combineert met duurwerk. Met name voor de snelheidstrainingen is deze schoen uitmuntend. Dit geldt ook voor wedstrijddagen. Maar je zult jezelf erop betrappen dat de Speed zo lekker zit, dat je deze ook voor je langere ‘gewone’ runs aan wilt…!