Gastblogger Mike heeft in zijn voorbereiding op de NN marathon Rotterdam 2017 de afgelopen maanden de 2XU Elite Compressietight getest. Deze tight biedt fijne ondersteuning op de kuiten en bovenbenen en bevordert het herstel na inspanning!

Over onze tester:
Even voorstellen: mijn naam is Mike, 36 jaar oud en ik loop nu zo’n jaar of 4 wat serieuzer hard, nadat ik ben gestopt met voetbal. Hiernaast tennis ik, wat naast het hardlopen mijn andere passie is. Mijn loopervaring: o.a. 7 halve marathons en de marathon van Berlijn van 2013. Momenteel ben ik in training voor de NN marathon Rotterdam 2017. Naast het tennis, loop ik gemiddeld 3 x per week: 1 lange duurloop, 1 snelheidstraining en 1 keer intervaltraining. Mijn gewicht is 70 kg.

Blessures:
Ik heb helaas toch wel een redelijke blessuregeschiedenis. Tijdens de periode dat ik voetbalde heb ik mijn linkerhamstring éénmaal ingescheurd en beide hamstrings enkele keren verrekt. Ook mijn kuiten zijn vrij (kramp)gevoelig. Hierdoor gebruik ik bijna altijd de Herzog compressiekousen, in ieder geval voor het hardlopen.

Merk:
2XU (spreek uit als: two times you) heeft haar roots in de triatlon. Het Australische merk is sinds 2005 op de markt en is tegenwoordig ook een grote speler in het basketbal, American football en running. (Sport)Compressie is het uitgangspunt van de kleding van het merk, waarbij minder schokbelasting voor de spieren en sneller herstel na inspanning de uitgangspunten zijn. Zo zou elke atleet van elk niveau zichzelf moeten kunnen blijven verbeteren, aldus het merk.

Product:
De 2XU Elite Compressietight is vrij maatgevoelig. Voor het optimaal functioneren van deze tight is de maat dus van groot belang. Na het nodige meetwerk kwam ik op maat M uit. Ik moet eerlijk zeggen dat het in het begin even wennen was aan de behoorlijk strakke fit van de 2XU Elite Compressietight. De tight was wat minder lang dan mijn ‘conventionele’ runningtights, waardoor ik de eerste keer de tight wat vond trekken aan de achterzijde omdat ik deze bij de pijpen wel zo laag wilde dragen als mijn gewone tights. De keren erna heb ik de tight wat extra opgetrokken, wat de algehele pasvorm duidelijk ten goede kwam. Nu sloot de tight eigenlijk veel mooier aan. De juiste maat is dus zeer belangrijk bij dit product!

Review:
Ik heb de 2XU Elite Compressietight de afgelopen maanden veelvuldig ingezet voor zowel lange duurlopen, intervalwerk en een enkele hersteltraining. Eigenlijk ben ik gaandeweg mijn trainingen voor de marathon dit product steeds meer gaan waarderen. In eerste instantie moest ik zogezegd dus erg wennen aan de strakkere pasvorm van deze tight. Toen ik dit stadium voorbij was, ben ik de tight eigenlijk meer en meer gaan gebruiken. De speciale ‘pads’ ofwel compressiezones op de kuiten en de bovenbenen geven fijne ondersteuning voor minder schokbelasting en een betere doorbloeding. Je ziet en voelt echt dat deze er zitten. Ook heb ik echt gemerkt (in combinatie met mijn Herzog compressiekousen) dat de schokbelasting op de kuiten minder was. De compressiezones op de voorzijde van de bovenbenen had ik zelf liever bij de hamstrings gehad, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Ook deze gaven prettige ondersteuning.

Na mijn lange duurlopen (tot 32 km) merkte ik dat ik verhoudingsgewijs iets minder langs hoefde te herstellen. Of dit nu aan de broek lag of aan een gedegen voorbereiding en goede oefeningen en geschikte voeding na de inspanning weet ik niet. Fijn was het in ieder geval wel! De broek lijkt hier toch zijn bijdrage aan te hebben geleverd, waarschijnlijk ook doordat deze de doorbloeding stimuleert. Ook vond ik het erg prettig om de 2XU Elite Compressietight bij mijn interval of snelheidstrainingen te gebruiken. Bij dit soort trainingen zijn mijn kuiten nu eenmaal erg gevoelig. Ook bij dit ‘explosieve werk’ werden de kuiten goed ‘ingekapseld’ voor minder schokbelasting en kon ik zonder in te houden mijn snelheidswerk doen.

Voor enkele hersteltrainingen heb ik de broek ook gebruikt. Dan heb ik het over de eerste training na een flinke duurloop, waarbij ik de vorige inspanning toch nog wel voelde. Ook dan werkt deze broek prima moet ik zeggen. Wel is de bewegingsvrijheid van deze broek ten opzichte van een conventionele tight iets minder, maar daar krijg je dus heel wat goeds voor terug. Zelf had ik graag nog een zakje met ritssluiting aan de achterzijde van de broek gehad, maar ik begrijp dat dit misschien minder goed bij deze compressietight past. De broek heeft overigens wel een heel klein zakje voor bijvoorbeeld je sleutels rechts van de touwtjes aan de binnenzijde.

Behoudens deze 2 kleine puntjes ben ik zeer te spreken over deze 2XU Elite Compressietight. Ik zal deze zeker blijven gebruiken!

Dank aan 2Xu voor het beschikbaar stellen van de tight. Bezoek hun site eens via: http://www.2xu.com/uk?&countryCode=NL