Het volgende bericht zal wel schrikken zijn voor al die vrouwen en mannen (vooral vrouwen) die lopen omdat hardloopschoenen tegenwoordig zo mooi passen bij hun kleurige en hippe hardloopkleren. Het Amerikaanse Apex biedt schoenen aan die qua kleurstelling en uiterlijk teruggaan naar de middeleeuwen van de hardloopschoen. Naast orthopedisch verantwoorde wandel- en gewone schoenen biedt Apex hardloopschoenen aan, waarbij de kleuren bestaan uit wit, ouderwets donkerblauw en bruin. Daar willen al die hippe loopsters (m/v) echt niet mee gezien worden. Stel je voor wat de andere hippe lopers er wel niet van zullen zeggen.

Overigens geeft Apex op de site zelf aan ‘de schoenen bieden superieur comfort en bescherming‘ Okee, daar kunnen we ons nog wat bij voorstellen, maar het volgende doet toch de wenkbrauwen fronsen ‘in fashion forward styles‘. Daarnaast maakt men uiteraard gebruik van de meest recente kennis omtrent materiaal en eigenschappen.

We pikken er hier de schoen uit met de meest ‘stoere’ naam, de Stealth Runner. De schoen kost $139.95 en daar krijg je, naast het degelijke uiterlijk, onder andere het volgende voor:
– een V-leest voor stabiliteit;
– twee binnenzolen voor een goede en flexibele pasvorm;
– een ademend bovenwerk bestaande uit ‘Airlex™ sandwich mesh’;
– een tussenzool met verschillende hardheden, inclusief een ondersteunende EGX™ voetboog;
– buitenzool met goede grip en flexibiliteit;

Het lijkt op een orthopedisch verantwoorde schoen en wellicht theoretisch in orde. Alleen het uiterlijk is 3 x niks. Maar als 0,01% van de hardlopers in Amerika de schoen toevallig koopt heeft Apex uiteraard nog een redelijke omzet. De kans dat deze schoen (die via de website van Apex kan worden besteld) bij Nederlandse loopevenementen gespot zal worden acht ik 0%, maar ik laat mij graag verrassen.

Uiteraard hebben we de afbeeldingen nog, met boven het mannenmodel en daaronder die voor de vrouwen:

Apex Stealth Runner

Apex Stealth Runner