nieuws_1610-2Arc’teryx presenteerde vandaag op de Arc’teryx Academy in Chamonix de nieuwste aanvulling op hun toch al indrukwekkende assortiment: de Norvan VT en Norvan VT GTX. Trailrunning schoenen pur sang, speciaal ontwikkeld voor alpinisten en klimmers die trailrunning gebruiken om hun conditie op peil te houden. De schoen is grensverleggend op het gebied van pasvorm, grip en ontwerp, zodat atleten letterlijk hun verticale grenzen kunnen verleggen. Arc’teryx vertelde er direct bij dat de Norvan VT de eerste in een serie trailrunning schoenen is. De schoen zal vanaf lente 2017 voor de consument in de winkels beschikbaar zijn.

Even ingenieus als eenvoudig is het verstelbare vetersysteem van de schoenen. In combinatie met uitzonderlijke grip en een zeer nauwsluitende pasvorm zorgt dit ervoor dat de trailrunner zich zorgeloos kan bewegen op steil terrein.

Belangrijk om te weten is dat een trailrunner eigenlijk twee soorten schoenen nodig zou hebben om te kunnen hardlopen: schoenen voor wanneer er in steil terrein vooral op de bal van de voet wordt gesteund en schoenen voor minder steil terrein waarbij de schoenen minder strak hoeven te zitten. Een volledig nieuw 360⁰ Support System (patent aangevraagd) dat bestaat uit componenten zowel aan binnen- als buitenkant van de schoenen maken dit mogelijk: voor steiler terrein kan het systeem gemakkelijk strakker worden getrokken op de voorvoet, terwijl het juist losser kan worden gemaakt voor minder steil terrein. Op die manier zijn in verschillende soorten terrein verschillende soorten ondersteuning mogelijk.

Arc’teryx heeft bij het ontwerp van de Norvan VT schoen goed gekeken naar wat er nodig is om de schoenen niet alleen perfect te maken om klauterend een berg op te komen, maar ook naar de duurzaamheid. De zool is dan ook voorzien van verschillende strategisch verspreide materialen en bijbehorend profiel. De zool bestaat uit Vibram® rubber: antislip Idrogrip in de voorvoet en Megagrip-materiaal in de rest van de zool voor extra duurzaamheid.

nieuws_1610-3
nieuws_1610-4De tussenzool bestaat uit een mix van EVA en polyolefine gaat tot 36% langer mee dan een standaard EVA tussenzool. Non-stretch, PU-gecoat en zeer duurzaam synthetisch materiaal is om zowel de tussenzool als het bovenwerk gewikkeld, terwijl een 0,4 mm dunne TPU film wordt gebruikt in alle slijtgevoelige delen voor extra bescherming.
Hoewel de Norvan VT is gericht op atleten en alpinisten is het de perfecte keus voor iedereen die zich graag snel in de bergen wil bewegen. Arc’teryx heeft er alles aan gedaan om van de schoen de meest comfortabele, lichtgewicht en geavanceerde trailrunning schoen te maken die er op de markt is. De schoenen zullen vanaf de lente 2017 op de markt komen, zowel in heren- als damesmodel. Daarbij kan worden gekozen voor schoenen met of zonder de bescherming van een Gore-Tex lining.

Bron en foto’s: Hiking Site

nieuws_1610-12

nieuws_1610-10

nieuws_1610-8

nieuws_1610-6