Inov-8_Terraclaw_250 (4)

Deze herfst/winter bracht Inov-8 de Terraclaw 250 uit. Een trailschoen, die gemaakt lijkt te zijn voor de Nederlandse trailrunner. Hij valt op door zijn frisse uitstraling met naast de zwarte basiskleur een gele tussenzool en blauwe elementen op de zij- en bovenkant van de schoen. Hoewel functionaliteit bij mij bovenaan staat, vind ik het wel een mooie schoen. De blauwe striping loopt ook in de buitenzool door. Bij het damesmodel van de Terraclaw 250 is de tussenzool lichtblauw en zijn de blauwe elementen vervangen door rood/roze achtige kleuren.

 

Inov-8_Terraclaw_250 (2)Het is een lichte schoen, de maat 44 die ik getest heb weegt zo’n 280 gram. De schoenen van Inov-8 neigen in het algemeen naar minimalistisch. Dat geeft een goede tractie met de ondergrond. De schoenen zitten stevig om je enkel, wat maakt dat je voet niet gaat schuiven in de schoenen. Richting de voorvoet wordt de schoen wat breder om zo ruimte te geven aan de tenen. Dat loopt wel prettig, zeker bij trailschoenen waar wat extra ruimte in de schoenen ook wat meer bewegingsvrijheid geeft en minder wrijving oplevert bij oneffen terrein en erg bochtige trails. De schoenen hebben een lage instap, zijn laag aan de hak, dus geen irritaties op de hiel en enkels. De buitenzijde van de schoen is van mesh-gaas met daarover diverse 3D geprintte elementen. Die laatste zorgen voor een goede duurzaamheid: takken, stenen, wortels, ze hebben weinig vat op de schoenen. Ook de neus kent een rubberen rand voor een betere duurzaamheid. Hier is over nagedacht. Die elementen zijn er dus niet alleen voor het uiterlijk, maar bieden ook bescherming. Bovenal zorgen deze in een (blauwe) X-vorm aangebrachte stripings ook voor meer stabiliteit en stevigheid van de schoenen. Dat ervaarde ik na een paar lange trainingen over erg modderig terrein.

De Terraclaw’s hebben een EVA tussenzool, met een 8 mm drop. Deze biedt een goede demping. De schoenen zijn gemaakt om mee te trailen, maar er ontbreekt een rotsplaat. Dat heeft denk ik ook met de naam te maken: Terraclaw. Vrij vertaald: aarde klauw. De buitenzool heeft haken van circa 4mm hoog. Deze zool bestaat uit twee soorten rubber wat de grip zou moeten verbeteren. De tractie, dus het gevoel met de ondergrond, is echt prima, maar dat is vooral op natte en modderige ondergrond.

Ik heb er mee gelopen in modderig, nat en bosrijk gebied, en door de Drunense Duinen met haar uitgestrekte zandverstuivingen. Ik moet zeggen dat ze hun naam hier zeker eer aandoen. De schoenen bieden een erg goede grip, zeker op de modderige paden, natte weilanden en dijken met natte kleigrond. Het ontbreken van de rotsplaat maakt wel dat stenen, takken en wortels wel gevoeld worden. Ik zou de schoenen dan ook niet snel meenemen de bergen in of naar trails met echt een harde ondergrond of rotsen, maar voor de Nederlandse trails heb je hier een erg goede en comfortabele schoen aan.

 

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Inov-8_Terraclaw_250 (17)

Inov-8 Terraclaw 250 Trailschoen

Inov-8_Terraclaw_250 (19)

Inov-8_Terraclaw_250 (14)Inov-8_Terraclaw_250 (13)De Terraclaw’s zijn niet voorzien van Gore-Tex, dus in natte omstandigheden houd je je voeten niet droog, maar dat mag een trailloper niet afschrikken. Opvallend was wel dat mijn voeten de eerste keren na het dragen van deze schoenen blauw geworden waren. Ik heb hier foto’s van gemaakt. Ik heb nog flink moeten schuren om dit te verwijderen…

 

 

Maar concluderend kan ik stellen dat Inov-8 met de Terraclaw 250 een mooie en goede trailschoen heeft afgeleverd. Met zijn adviesprijs van 139,95 krijg je een schoen die echt gemaakt lijkt te zijn voor het Nederlandse traillandschap. De grip op natte en modderige paden is echt fantastisch. Wil je echt de bergen in, of de rotspaden in de Ardennen op, dan zou ik echter een ‘zwaardere’ trailschoen met een rotsplaat adviseren.

Inov-8_Terraclaw_250 (18)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Inov-8_Terraclaw_250 (16)

Inov-8 Terraclaw 250 Trailschoen

Terraclaw-250_onvangst_04-12-2015_2[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]