Hardlopen is populair. Steeds meer mensen trekken de hardloopschoenen aan om hun kilometers te maken. Nooit eerder waren er zoveel mensen die de sport beoefenden als nu. Dat is te merken in het aanbod van hardloopschoenen, kleding en aanverwante artikelen. De nieuwe artikelen en trends vliegen je om de oren. Zelf loop ik al ruim 25 jaar hard, en heb er al veel de revue zien passeren. Om die reden sta ik altijd wat kritisch tegenover nieuwe producten, en bijproducten, omdat de basis in mijn ogen simpelweg trainen blijft.


Maar er zijn zaken die je wel degelijk kunnen helpen bij je ontwikkeling en je trainingsopbouw. Neem bijvoorbeeld de CEP Compressiekousen, deze kunnen je wel degelijk helpen. Zelf stond ik gezond kritisch tegenover deze kousen toen ik ze voor het eerst probeerde. Ik heb de hoge CEP Ultralight Compressiekousen en de lage CEP Running sokken getest. Mijn ervaringen vind je hier. Maar eerst zal ik kort aangeven wat compressiekousen zijn en wat ze doen.

IMG_7533

Spieren hebben zuurstof nodig om dit om te zetten in energie, kracht en prestaties. Zuurstof wordt vervoerd in het bloed. Hoe beter het bloed stroomt, hoe beter je spieren continue maximaal worden voorzien van verse zuurstof. De compressie in een kous zet van buitenaf druk op de bloedvaten. Deze druk gaat de samentrek reflexen van spiertjes in de vaatwand tegen waardoor er meer bloed door de bloedvaten blijft stromen tijdens inspanning. Metingen tonen aan dat dit wel met 40% kan toenemen. Spieren krijgen zo meer zuurstof met compressiekousen dan zonder. Omdat de bloedsomloop beter stroomt, worden ook afvalstoffen sneller afgevoerd dan zonder compressie. Dit is de theorie, maar wat merk je hier nu zelf van?

Hoge CEP Ultralight Compressiekousen

IMG_7535Als eerste heb ik de hoge compressiekousen getest. Let op bij de aanschaf van de kousen: ze komen in verschillende (schoen)maten, maar vooral ook van de omvang van je kuiten. Thuis de omvang van je kuiten even opmeten dus voordat je naar de winkel snelt! In de kousen zit een aangepast voetbed en zijn verschillend voor rechts en links. Dit komt het comfort ten goede. Bij de kousen komt een boekje met een beschrijving hoe de sokken aan te trekken. Dat is geen overbodige luxe. De kousen zijn erop gericht om je kuiten goede ondersteuning te geven en de bloedcirculatie te stimuleren en zitten dus strak. Dat draagt prima, maar is wat lastig om aan te trekken. Als je de stappen volgt, is dit echter geen probleem. Eenmaal aan valt de fijne afwerking direct op. Geen naden en goed nauwsluitend. Ze zitten strak, maar niet knellend, en hebben ook niet de neiging om af te zakken. Je merkt hier dus niets van. Verder zijn ze inderdaad ‘Ultralight’, dus lekker dun, wat ik zelf wel prettig vond (niet snel te warm).

IMG_7532

Tijdens het lopen zitten de kousen goed, ze schuiven niet om je voeten en niet in je schoenen. Ik heb ze gedragen tijdens lage duurlopen, van 37 en 39 km, en heb ze tijdens het lopen niet gevoeld. Waarom dan toch compressiekousen dragen? Nou, dat is simpel: omdat ze het herstel inderdaad bevorderen! Mijn kuiten en benen voelden echt merkbaar frisser na mijn trainingen. Na mijn duurlopen heb ik de kousen nog enige tijd aangehouden, dat voelt gewoon prettig aan. Ik heb de sokken ook een dag na een zware training gedragen, en je merkt echt dat je benen frisser en fitter aanvoelen en sneller herstellen. Dit heeft uiteraard een positief effect, want je begint fitter aan je volgende training zodat het rendement hiervan ook weer hoger is. De adviesprijs ligt rond de 55 euro en ze zijn verkrijgbaar in diverse frisse kleuren. Ze zijn, kortom, niet goedkoop, maar wat mij betreft hun geld helemaal waard! Voor de gewone, hoge, compressiekousen (niet ultra light) ligt de prijs rond de 50 euro per paar.

 

Lage CEP Dynamic sportsocks

De lage kousen hebben een adviesprijs van 20 euro en hiervoor krijg je een kwalitatief hoogwaardige sok die lekker zit. Het zijn korte sportkousen tot de enkel, die compressie geven op het midden van je voet. De pasvorm is perfect en zorgt voor een hoog comfort. Uiteraard zijn ze helemaal naadloos. De sokken zijn ook ideaal te combineren met CEP Calf Sleeves, die ik verder niet getest heb.

IMG_7526

IMG_7530Volgens de website van CEP zouden de sokken je voet en enkel stabiliseren. Daar heb ik echter niets van gemerkt.Dit dus in tegenstelling tot de hoge sokken, waar ik de eigenschappen direct ervaarde. Ze zitten prima, en zijn geschikt voor iedere sport.
Ik ben in ieder geval helemaal om. De eigenschappen van de CEP Compressiekousen zorgen echt voor een merkbaar beter en sneller herstel, en dus voor een verbetering van je prestaties. Ook het risico op diverse blessures wordt kleiner. Ik zou deze kousen dus ook voor alle hardlopers, die serieus met hun sport bezig zijn en hun prestaties willen verbeteren, adviseren.

CEP Collectie uitgebreid