Comfortabel: dat is mijn eerste indruk toen ik de INOV-8 Roclite 305 trailschoen voor het eerst aantrok. De schoen zit als een sok, en ook de demping voelt prima. De hoge hiel voelt prettig aan en biedt extra ondersteuning. De zool is voorzien van POWERFLOW, en deze techniek levert volgens INOV-8 een 10% betere schokabsorptie op. Bovendien zou de zool voorzien in een 15% betere energie teruggave. En of het komt door de POWERFLOW of niet: de schoenen lopen inderdaad prima. De demping is erg goed, maar toch stevig.

Het bovenwerk is gemaakt van duurzame materialen die tegen een stootje kunnen. Het ademende gaas wordt beschermd door een dunne laag, om beschadigingen te voorkomen. Op de voorvoet, bij de tenen, zit een rubberen stootrand die je tenen beschermd op zwaarder terrein. De tong zit aan de zijkanten vastgenaaid aan de schoen waardoor steentjes geen kans hebben om in de schoen te schieten. Met de veters kun je de schoen precies op de plek waar jij wilt extra ondersteuning laten geven. De schoen heeft een drop van 8 mm, wat ik persoonlijk ideaal vind. Maar de demping in combinatie met het goed afgewerkte bovenwerk en de 8mm drop maken dit een erg comfortabele schoen, zeker voor langere trails.

De nieuwe Roclite 305 heeft een nieuwe generatie buitenzool, van een nieuw samengesteld rubber. De zool is veelzijdig, dus voor vele ondergrond geschikt. De grip is ook zo goed door de klauwen, die zo zijn geplaatst dat ze een goede grip bieden in verschillende richtingen. Tussen de klauwen is voldoende ruimte gelaten, zodat bijvoorbeeld modder er snel af zal vallen. Volgens INOV-8 biedt dit nieuwe Tri-C rubber een goede grip op alle ondergrond, maar ik heb de schoenen alleen nog in Nederland kunnen testen. Daar functioneren ze prima en is de grip erg goed. In de zool zit ook nog een rotsplaat verwerkt, dus deze schoen zou inderdaad voor alle terreinen geschikt moeten zijn.

Ik vind het mede daarom ook een perfecte allround schoen: geschikt voor zowel korte training als lange run, op diverse terreinen staat hij zijn mannetje, maar het model is ook voor meerdere activiteiten inzetbaar. De Roclite 305 is ook geschikt voor obstacle runs, maar is ook zeer geschikt als wandelschoen buiten de harde weg. Kortom een veelzijdige schoen die niet in je hardloopkast mag ontbreken! Laat je verrassen en probeer de Roclite 305 eens, ben benieuwd of jij hetzelfde WoW-effect ervaart als je de schoenen voor het eerst aantrekt.