De Altra Running Lone Peak 1.5: een trailschoen met een relatief dikke zool (23mm)!

Met een aantal jaren minimalisme als ideaal, merk ik dat vooral tijdens ultratrail afstanden (lees: wedstrijden die langer zijn dan een marathon en alleen maar over onverharde paden lopen) het comfort van een schoen heel erg belangrijk is. De grote vraag is alleen hoeveel van de voordelen van een minimalistische schoen wil ik opgeven in ruil voor comfort?

Pro’s and Con’s minimalistische schoen:

 1. Pro:
  1. Licht van gewicht
  2. Nauwelijks voelbaar tijdens het lopen, voelt als een sok
  3. Lichte materialen en dus vaak goed ademend en niet te warm
  4. 4mm tot 0mm drop
  5. Goed grondgevoel
 2. Con:
  1. Duurzaamheid, licht gewicht betekend concessies doen
  2. Voeten zijn vaak kwetsbaarder door slechte bescherming
  3. Relatief duur (weinig schoen voor veel geld)

 

altra-lone-peak1.5

De Altra Lone Peak’s zijn per schoen ongeveer 100 gram zwaarder ten opzichte van de meest minimalistische schoenen die tegenwoordig op de markt te verkrijgen zijn. Wat betreft het draagcomfort is Altra mijn favoriet! De brede voorvoet, of eigenlijk het deel rond de tenen is fantastisch. Er knelt niets, er schuurt niets, helemaal top. De rest van de schoen sluit mooi aan op de rest van de voet en is goed te stellen met de veters. Alle Altra schoenen zijn Zero Drop (0mm verloop) en ondanks de dikke zool is er toch nog veel grondgevoel. De stenen en wortels drukken niet meer tussen mijn spieren of voetbotjes maar de oneffenheden in het wegdek worden mooi verdeeld over de hele voet. Door het goede grondgevoel voel je nog steeds het verschil tussen asfalt of een geitenpad ergens in de Alpen.

De kwaliteit van de schoenen, een van de negatieve punten bij minimalistische schoenen, is opvallend: de schoenen willen niet stuk. Na een kleine 600km bestaande uit: modder, klei, stenen, sneeuw, regen, asfalt en heel veel trails is er alleen een beetje slijtage zichtbaar aan de rubber zool.

Pro’s and Con’s Altra Lone Peak 1.5:

 1. Pro:
  1. Duurzaamheid
  2. Grip op alle ondergronden
  3. Voetbescherming en comfort op lange afstanden
  4. Prijs ligt rond de €110,-
  5. Zero drop, als je hier aan gewend bent natuurlijk
  6. Op de schoenendoos staan adviezen hoe het beste over te schakelen naar een Zero Drop Schoen.
 2. Con:
  1. Gewicht
  2. Je moet gewend zijn aan Zero Drop of geduld en vooral goede begeleiding hebben om hierop over te schakelen.

Conclusie:

Als het een onsje meer mag zijn dan is het eigenlijk een “no brainer” om niet voor meer comfort te kiezen voor tijdens die lange en uitdagende ultratrails. Op een zeer divers aantal ondergronden biedt het Trailclaw profiel zeer goede grip en zal je zelden in de steek laten. Voor diegene die, net als ik, 500+ kilometers in de maand lopen en op zoek zijn naar comfort, duurzaamheid tegen een goede prijs dan is de Altra Running Lone Peak 1.5 een fantastische keuze. Korte loop of ultratrail ik kies voor comfort!

In samenwerking met Altra Zeropdrop en Bas Swaab.