Als je, net als ik, een lichte trainingsschoen gewend bent, dan is het even slikken als je de Brooks Transcend 3 uit de doos haalt. Het is een robuuste, en stevige schoen. De keukenweegschaal gaf dan ook 334 gram aan voor de schoen die ik getest heb, maat US10/EUR44. De zolen zijn dan aan de dikke kant, en dat blijkt ook uit de offset: 24mm onder de hak, en 16mm onder de voorvoet. Een drop van 8mm dus.

Maar die dikke zool heeft natuurlijk ook een voordeel: een erg goede demping. De zolen zijn uitgerust met ‘Guide rails’. Deze zijn toegevoegd om de voet bij iedere stap in een natuurlijke baan naar voren te begeleiden. Natuurlijk, ieder merk heeft zo zijn eigen unieke systeem om het merk uniek te maken, dus de vraag is in hoeverre dit ook daadwerkelijk werkt, maar toch. De zolen lopen op de hak naar de buitenzijde schuin weg. Met het inlopen van deze schoenen, al wandelend, voelde ik inderdaad dat mijn voeten licht naar binnen gedrukt werden, en dat mijn voeten dus goed recht naar voren afwikkelden. Tijdens het hardlopen voelde ik dit niet meer, maar ik kan me voorstellen dat dit effect je loopstijl toch licht beinvloed. In positieve zin wel te verstaan!

Brooks_Transcend_3 (1)

Zoals gezegd, de demping van de schoenen is uitstekend. De zolen bestaan uit verschillende “pressure zones”. Ofwel, de demping van de zool is in combinatie met de Guidance rails bij de hak, de middenvoet en de tenen anders. Dit zorgt voor een soepelere afwikkeling tijdens het hardlopen.

De Brooks Transcend 3 heeft een extern geplaatste hielkap. De binnenschoen is bij de enkel goed gevoerd, en dit zorgt voor een prima pasvorm. De schoen sluit goed om de voet, en doordat er een soort sok ingenaaid zit, is het binnenwerk ook bijna naadloos. Het is een erg comfortabele schoen. Het buitwerk bestaat uit een dun mesh gaasje. Daaronder zitten nog twee laagjes mesh. Het geeft de schoen een moderne en luxe uitstraling.

Brooks_Transcend_3 (7)

Ten opzichte van de Transcend 2 zijn er wel wat veranderingen doorgevoerd. Zo zijn de Guidance rails wat zachter uitgevoerd, om een nog natuurlijkere afwikkeling mogelijk te maken. Verder is het design doorontwikkeld, ook met het triple-mesh bovenwerk, en zijn er extra flex groeven in de zool aangebracht. Dit heeft de flexibiliteit van de schoen verbeterd.

Leuk, al die marketingtermen maar hoe presteren de schoen nu echt? Na er één keer op gelopen te hebben, durfde ik het al aan om ze tijdens een lange duurloop (+35k) in mijn voorbereiding op Rotterdam aan te trekken. En dat beviel prima, de schoenen zijn erg comfortabel en samen met de uitstekende demping zijn ze prima voor verschillende trainingen. Ik heb er al mijn trainingen mee gelopen, dus de lange duurlopen, mijn tempoduur trainingen en mijn intervaltrainingen. Alleen bij die laatste trainingen, op de atletiekbaan, miste ik mijn eigen schoenen. Ik had het gevoel alsof de schoenen me wat afremden op de baan. Ik doe mijn baantrainingen altijd met een lichte loopschoen, zoals de New Balance Fresh Foam Zante, of de Newton Gravity V. Daarmee heb ik veel meer tractie, zeker met de snellere intervals waarbij de grondcontacttijd kort is, en dat loopt fijner. Maar met de andere duurlopen, zowel op de weg als op onverharde ondergrond, is dit gewoon een heel comfortabele loopschoen. Ik denk dat zeker ook de wat zwaardere loper hier een topschoen aan heeft, met voldoende ondersteuning en comfort.

Dit topmodel uit de Brooks collectie is verkrijgbaar voor circa € 160.

Brooks_Transcend_3 (2)

Brooks_Transcend_3 (3)

Brooks_Transcend_3 (6)

Brooks_Transcend_3 (12)

Brooks_Transcend_3 (9)