[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][maj update=”21/03/14″]Inmiddels hebben wij de Brooks Trenscend zelf getest. Zie hier ons oordeel![/maj]

Brooks brengt begin 2014 de opvolger van de Trance op de markt, de Transcend, waarmee men een revolutie teweeg zal brengen op hardloopgebied. Althans, dat zijn de woorden van Brooks zelf. Denk hierbij aan ‘vergelijkbare’ revoluties bij tennis (oversized rackets in 1976) en het Alpine skieën (de parabolische ski in 1992). Kortom, men heeft bij Brooks de lat hoog gelegd.

Brooks vindt dat elke hardloper zijn eigen looppatroon heeft; geen enkele hardloper landt op dezelfde manier of wikkelt zijn voet op dezelfde manier af. ‘Waarom moet de loper dan genoegen nemen met een éénheidsschoen?’ hebben ze bij Brooks bedacht? Inderdaad, dat is een goede vraag. Brooks heeft bij de Transcend allerlei vernieuwingen toegepast zodat de hardloper een soort gepersonaliseerde schoen krijgt. Dit middels de volgende eigenschappen:

  • Super DNA: zit in de tussenzool en levert demping die zich aanpast aan elk type afwikkeling;
  • Guide Rails: zorgt er voor dat knieën en gewrichten zich bewegen volgens hun eigen patroon;
  • Ideal Pressure Zones: verdeelt de landings- afzetdruk vanaf het hielgedeelte, over het midvoetdeel naar de voorvoet;
  • Ideal Heel: vangt de eerste schok op en zorgt voor een goede voortzetting van de afzet;
  • Plush Upper: een uit één geheel bestaand bovenwerk dat zich als een handschoen om de voet zet;

De ‘drop’ heeft men bij deze schoen teruggebracht naar 8mm (vergeleken met de Trance), middels het verhogen van de tussenzool bij de voorvoet naar 16 mm (een snelle rekenaar weet dan dat de hoogte aan de achterkant 24 mm bedraagt). Naast het feit dat bij de Transcent de voet zoveel mogelijk het natuurlijke patroon wil laten volgen, heeft men in de tussenzool toch een iets steviger deel opgenomen (in het deel onder de letters Brooks) zodat er toch een lichte correctie is voor (zware) overproneerders. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de schoen voornamelijk is bedoeld voor de (licht) overpronerende hardloper. De schoen zit helemaal aan het andere spectrum t.o.v. de minimalistische schoenen van Brooks, zoals de PureDrift, waaruit blijkt welke doelgroep Brooks met de Transcend voor ogen heeft. Dat volgt ook uit het gewicht: meer dan 330 gram per schoen.

Omdat men bij Brooks als het ware terug is gegaan naar de basis en vandaar opnieuw is begonnen beschouwt men het resultaat als een ‘massive leap forward’, hetgeen dan in de promotie-activiteiten naar voren zal komen: alles wordt gelinkt aan de ruimtevaart. 1 februari 2014 zal de Transcend in Europa worden uitgebracht, waarbij er twee kleuren voor mannen zijn (oranje en blauw) en twee voor de vrouwen (roze/paars en groen).

Brooks Transcend

Brooks Transcend

Brooks Transcend

Brooks Transcend

Brooks Transcend

Tot zover het officiële deel.


De schoen werd door Brooks op een originele wijze gepresenteerd. In een soort ruimtevaartsetting, met een hiellandende astronaut, werd een promopraatje gehouden door drie astronauten van Brooks, waaronder we meenden Buzz Lightyear te zien. Tijdens de toelichting werd gerefereerd naar een uitgebreid onderzoek waaruit bleek dat iedereen zijn eigen looppatroon heeft. Daarom heeft Brooks besloten de hardloper centraal te stellen en niet de schoen en daarmee de zogenaamde Stride Signature als concept genomen. Middels verder onderzoek en ontwikkeling is men gekomen met de Transcend, een schoen die eigenschappen heeft die zich aan de loper aanpassen en niet zoals bij andere schoenen/merken dat de loper zich moet aanpassen aan de schoen. Ook wordt duidelijk gebracht dat de schoen zo vol zit met ‘extras‘ (Super DNA, Plush Upper, Guide Rails, Ideal Pressue Zones, Ideal Heel) dat deze lijnrecht tegenover de natural running schoenen van Books (PureDrift, PureConnect) staat.

Na de toelichting kan de schoen kort worden bekeken en kan men een snelle indruk krijgen. Er kan niet op worden (hard)gelopen, zodat er weinig zinnigs is te zeggen over de Transcend. Okee, het bovenwerk voelt goed aan. De zool is vrij stug, waarmee ik wil aangeven dat ‘even’ de zool buigen er niet bij is. Maar loopeigenschappen …. nog niets over te zeggen.

Uit de hele presentatie is duidelijk dat Brooks hoge verwachtingen heeft van deze schoen. In de loop van 2014 zal blijken of Brooks inderdaad een revolutie teweeg zal brengen. Wellicht dat wij hier in 2014 nog op terugkomen als testloopresultaten beschikbaar zijn.

Brooks Transcend

Brooks Transcend

Brooks Transcend

Brooks Transcend

Brooks Transcend[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]