Sinds anderhalve maand is de Apple Watch, de eerste smartwatch van Apple, officieel verkrijgbaar. Het apparaatje werkt nauw samen met een iPhone en wordt ook als sporthorloge in de markt gezet. Maar wat kan de Watch precies en wat hebben hardlopers aan de smartwatch?

De Apple Watch als sporthorloge
Om te testen wat de Apple Watch precies voor sporters kan betekenen, ging Apple-blog iPhoned.nl met Robin van Doorn, een fanatieke hardloper die traint voor de New Yorkse marathon, op pad om de smartwatch uitgebreid te testen. Hierbij is vooral gekeken naar de functies die de Apple Watch biedt voor hardlopers. Het apparaat kan met de ingebouwde sensoren je hartslag meten, en doet dat opvallend goed. Na een test werden de resultaten naast metingen van andere sporthorloges gelegd, en hieruit blijkt dat de Apple Watch prima presteert als hartslagmeter.

Tijdens het hardlopen
De smartwatch werkt verder met de zogenoemde Workout-app, die gebruikt kan worden om trainingen of doelen in te stellen. Denk bijvoorbeeld aan de afstand of tijd waarin je een hardlooprondje wilt voltooien. Hierbij mist wel de optie om een interval in te stellen, wat bij andere sporthorloges wél kan.

Apple heeft duidelijk nagedacht over handige functies voor de Apple Watch tijdens het hardlopen. Zo voel je na elke kilometer die je hebt gelopen een korte trilling en weet de Watch ook wanneer je stilstaat. Verder wordt er op het schermpje relevante informatie getoond, zoals de afgelegde afstand, tijd en het aantal verbrande calorieën.

apple-watch-training-1

apple-watch-training-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Duidelijke nadelen
Uit de test blijkt wel dat er duidelijke nadelen zijn bij het gebruiken van de Apple Watch als sporthorloge. Zo heeft de smartwatch moeite met het bepalen van de tempo, wat resulteert in inaccurate resultaten. Wanneer je tijdens het lopen veel van tempo wisselt, lijkt de Watch dit niet snel genoeg te registreren.

Ook de Activiteiten-app, die je op een iPhone gebruikt om geregistreerde informatie terug te vinden, werkt nog niet optimaal. Zo krijg je geen overzicht van workouts te zien en ontbreekt er nog een kaart. Daarnaast zit een belangrijke functie, de behaalde prestaties, nogal verstopt.

Volgens iPhoned heeft de Apple Watch nog de nodige kinderziektes, waardoor het apparaat momenteel alleen geschikt is voor de beginnende sporter. Hier komt pas verandering in wanneer andere ontwikkelaars met de smartwatch aan de slag gaan, en bijvoorbeeld aanvullende functies gaan toevoegen. Dat gaat echter nog even duren.