ZOOT Sports is in 1983 opgericht in Kona, Hawaii. Hier is de Ironman ontstaan, en daarom heeft het bedrijf zich in eerste instantie ook op de triathlon gericht. Er was behoefte aan functioneel materiaal dat op de triathlon was afgestemd, en dat de wisseltijd kon verkorten. Dat zie je nog terug in deze Laguna, maar daar kom ik later op terug.

Zoot_Laguna_MvB (10)Van ZOOT Nederland heb ik een paar Laguna’s ter beschikking gesteld gekregen om mee te gaan trainen, waarvoor mijn dank. De eerste indruk van de schoenen: ze zien er goed en strak uit. Toevalligerwijs lijken ze erg op de New Balance M880v5, die ik al eerder besprak. De kleurstelling komt erg overeen. De bovenzijde van de Laguna bestaat uit mesh van een stuk, maar er zijn enkele 3D geprintte, verstevigende elementen aan de buitenzijde aangebracht. Het gewicht van de schoenen is 336 gram, van de maat US10 die ik getest heb. De schoen heeft een 8mm drop.

De hielkap is hard, maar niet te, en biedt voldoende ondersteuning. De zool bestaat uit twee delen, een gele middenzool die Z-Bound+ is genoemd. Deze zou lichter zijn, maar toch een betere demping bieden. Daaronder zit een witte EVA-zool, over de gehele lengte, en meest opvallend is dat deze zool ook tevens de buitenzool is aan de onderkant. Dat zie je niet vaak. Op de buitenzool zijn wel verstevingen aangebracht, op de plekken waar de schoenen het meeste slijten. Dat zijn de gele gedeelten op de buitenzool (onder). Omdat de witte buitenzool aan de binnenkant van de schoenen iets dikker is dan aan de buitenkant, lijkt de schoen voor licht pronerende lopers te zijn. Ik ben een neutrale loper, maar heb hier verder geen last van gehad.

Zoot_Laguna_MvB (2)Zoot_Laguna_MvB (4)

De veters zijn stevig en rond, en licht elastisch. Bij de veters zijn nog wat kleine reflecterende elementen aangebracht. Of deze echt zorgen voor een betere zichtbaarheid in het donker vraag ik me af, daar zijn ze te klein voor, maar het zijn wel aardige details.

 

 

Zoot_Laguna_MvB (6)

De tong van de schoenen zit met elastische stof vast aan de zool, wat leidt tot een heerlijke pasvorm. De schoenen bieden een goede ondersteuning aan de hak en middenvoet, en ook bij de tenen sluiten ze goed om de voorvoet. Zelf vind ik dit erg prettig dragen, dat maakt dat een schoen snel aanvoelt. Nu komt ook het triathlonverleden van Zoot om de hoek kijken: de interne constructie (Barefit construction) is naadloos zodat de schoen goed zonder sokken gedragen kan worden. Zo gaat er minder tijd verloren met de wissel van fiets naar lopen. Het materiaal aan de binnenzijde van de Laguna zou bovendien nare (zweet)luchtjes tegen gaan. Ook niet vervelend, voor sommige mensen… De afwerking aan de hak, dus waar je voet de schoen in gaat, is erg zacht. Echt fijn, dit irriteert op geen enkele manier, ook niet als je de schoenen zonder sokken draagt.

Zoot_Laguna_MvB (7)

Tijdens mijn eerste trainingsronde met de Laguna’s moest ik wel echt wennen aan de schoenen. Ze voelen stug aan, ook de buigzaamheid in de voorvoet, maar als je er eenmaal op loopt is daar weinig van te merken. Ze wikkelen soepel af, en je voet wordt netjes recht naar voren gestuurd. Dit is een prima eigenschap. Die buigzaamheid werd na een paar trainingen overigens wel beter.

Zoot_Laguna_MvB (8)Wat mij tijdens het lopen meteen opvalt is echter dat de demping in de zolen redelijk hard is. Ik ben geen Hoka’s gewend, en houd ook niet van een slappe vering, maar deze voelen wel erg hard aan. Ik loop momenteel zelf veel op de Mizuno Wave Rider en de New Balance 880v5. Dit zijn allround trainingsschoenen, net als de Laguna’s, maar zij kennen beiden een betere, zachtere demping dan de Laguna’s.

Mijn eerste trainingsloop was een herstelloopje van 11km, de dag na een lange duurloop (30KM) ‘s ochtends en een tenniswedstrijd van 2,5 uur ‘s avonds. Door de voor mijn gevoel harde demping kregen mijn (toch al) pijnlijke spieren niet echt de kans om te herstellen. In latere trainingen met de schoenen verdween dit gevoel overigens wel, ze gingen steeds beter lopen. Het was dus even wennen aan de demping. Maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Mijn conclusie na een paar weken trainen is dat ZOOT Sports met de Laguna een kwalitatief goede schoen heeft afgeleverd met een mooi design. Het triathlon verleden van het merk zie (en voel) je terug in de pasvorm: de schoen voelt als een sok om je voet. Ook kun je hier prima blootsvoets in hardlopen. De schoenen zijn alleen wat stug in de voorvoet, en de demping is enigszins hard, al wordt dat minder na enige trainingskilometers. Ik denk dat dit uiteindelijk ook wel positief uitpakt voor de gebruiksduur van de schoenen.

Zoot_Laguna_MvB (9)Zoot_Laguna_MvB (12)

 

 

 

Zoot_Laguna_MvB (5)