Hardlopen of hardlopen, dat kunnen twee hele verschillende dingen zijn! Waar het voor mij een aantal keer in de week een rondje van zo´n vijf kilometer is, betekent het voor Paula IJzerman het lopen van ultra afstanden. Een poosje geleden mocht ik een ochtendje met haar op pad. Voor een interview én voor een clinic op de Vibram FiveFingers. Over uitdagingen gesproken!

foto 1(1)

Zondagochtend, 10.00 uur, op het parkeerterrein van winkelcentrum ’t Loo in Heiloo. Ik parkeer mijn auto en stuur Paula een berichtje waar ik geparkeerd sta. Ik heb haar alleen een aantal keer gesproken via Facebook, wat enthousiaste gesprekken opleverde, maar in levende lijve hadden we elkaar nog niet gezien. Terwijl ik mijn telefoonhouder omdoe, even de benen stretch en wat laatste slokken water naar binnen werk, komt er een hardloopster het parkeerterrein op. Niet te missen dat dat Paula was, met haar Ink ’n Burn outfit en uiteraard op FiveFingers. Na een korte kennismaking was het moment daar, ik moest (voor korte tijd) afscheid gaan nemen van mijn vertrouwde Nimbussen om de FiveFingers aan te trekken. Schoenen uit, hardloopsokken uit, VFF aan en gaan met die banaan. Op naar het bos!

Zoals ik eerder al schreef, loop ik normaal gesproken op de Gel Nimbus van Asics. Een schoen met een behoorlijke demping en een flinke drop. De overstap naar de VFF is dan ook een enorme. Van totale demping en veel stabiliteit, naar een schoen waar heel heel weinig in zit. Waar ik verwachtte meteen elk steentje en hobbeltje op de weg als vervelend te ervaren, viel mij dit ontzettend mee! De schoen gaat totaal mee met je voeten, maar voelde evengoed verbazend zacht. De wandeling naar het bos ging gepaard met veel gepraat, waardoor ik eigenlijk niet zo bezig was met het feit dat ik een totaal andere soort schoenen aan had dan normaal. Eenmaal in het bos begon de grootste uitdaging. Elk ander stukje ondergrond hebben we gevoeld en belopen, heel bijzonder om ineens het verschil te kunnen voelen tussen mos of gras en te voelen hoeveel grip je hebt wanneer je over een omgevallen boomstam loopt. Na het voelen van verschillende ondergronden en het wennen aan de schoenen, begon het hardloopgedeelte van de clinic. Nou ja, hardlopen… Er moest eerst even flink aan mijn houding geschaafd worden. Toen ik begon met hardlopen, is mij geleerd netjes op de hak te landen en via de voorvoet weer door te rollen naar de volgende afzet. Hier heb ik behoorlijk mijn best op moeten doen, en nog steeds ben ik daar tijdens het hardlopen mee bezig. Korte tijd op de VFF leerde mij dat een mid-/voorvoetlanding bij mij veel natuurlijker aanvoelt en ook makkelijker loopt. Wat zo’n andere schoen je wel niet kan leren!

foto 2

Terug naar de houding… Doordat ik normaal dus heel bewust ben van mijn afwikkeling, loop ik vrij gespannen. Het eerste wat mij nu verteld werd, was dat ik me juist moest ontspannen. Bewust zijn van je lijf, van je houding, en zorgen dat je ontspannen staat en loopt. Een wereld van verschil! “Blijf ontspannen! Laat je naar voren vallen! Nee, niet afzetten, til je benen gewoon op!”, een voorbeeldje van de kreten die ik tijdens mijn poging tot hardlopen te horen kreeg. Uiteindelijk kwam het juiste gevoel boven en heb ik heerlijk ontspannen de stukjes kunnen rennen. Onderbroken door een stukje hoogtetraining op de Kattenberg in het Heilooër Bos, heb ik mijn looptechniek bij kunnen schaven en vooral op een andere manier leren genieten van het hardlopen. Om Paula’s woorden even aan te halen: “Dit was hardlopen voor luie mensen”. Ook al vond ik het behoorlijk inspannend, de verschillen met het hardlopen zoals ik dat kende waren aanzienlijk. Dit was goed terug te zien in mijn hartslag. Waar ik normaal gesproken rond de 180 slagen zit, kwam ik nu niet boven de 145 slagen uit.

foto 3(1)

Of ik ook daadwerkelijk de overstap naar de FiveFingers ga maken, daar ben ik nog niet over uit. Wel weet ik dat mijn volgende hardloopschoenen een paar zullen zijn met een lagere drop, die meer geschikt zijn voor een mid-/voorvoetlanding. Want dat ik me bij die manier van lopen lekkerder voel, dat is wel zeker!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf ook eens zo’n clinic op FiveFingers volgen? Neem dan eens een kijkje op de Facebookpagina van Paula’s bedrijfje: Ironfeet. Veel plezier!