De ASICS Gel Kayano, wie kent hem niet. Nog even en de schoen viert zijn 21e verjaardag met de natuurlijk de naam Kayano 21. Maar hoe is deze schoen ooit in de markt gezet en wie heeft hem ontworpen? Het hoofd van de afdeling schoenen ontwerpen van ASICS, Toshikazu Kayano. Veelal werd en word een schoen gemaakt op de tekentafel om een gat te vullen in een bepaald segment van de markt. De Kayano kwam geheel van de man die de zelfde naam draagt. In eerste instantie had hij de naam van de schoen een projectnaam gegeven te weten zijn eigen naam, maar naderhand werd zijn naam onlosmakelijk met deze schoen verbonden en doet dat al sinds 1993.

Dit is overigens het enige model van ASICS dat een naam draagt van een ontwerper of iemand van het bedrijf zelf. De andere modellen zoals de Cumulus en de Nimbus zijn vernoemt naar type wolken. Met iedere nieuwe innovatie die de afgelopen jaren zijn gekomen werd er altijd zorgvuldig met de Kayano omgegaan om maar zijn eigen stijl en eigenschappen te behouden. Natuurlijk zijn er updates geweest die iets beter of anders hadden gekund maar over het algemeen genomen is hij redelijk hetzelfde gebleven.

ASICS-GEL-Kayano-Trainer-1993-620x350

De geboorte van de GEL Kayano zien we hierboven. In 1993 al een vooruitstrevende schoen met unieke eigenschappen. Jaren gingen er voorbij en er werd iedere keer een nieuwe innovatie ingestopt. Eigenlijk alle nieuwe innovaties van ASICS zie je het eerst in de Kayano en zal het voorbije jaar in de andere modellen te zien zijn.

AKY21M4-11
Terug naar de 21e verjaardag van GEL Kayano. Het is de lichtste Kayano to nu toe met 326 gram. Ook heeft deze editie de meeste GEL in zijn schoen zitten voor nog meer demping wat niet ten koste gaat van het gewicht. Een FluidRide tussenzool en FluidFit bovenwerk voel hij ook extreem prettig om de voet. ASICS beweert dat de Kayano voor ieder type landing is, of dit nou een hak of een voorvoet landing is. Extra GEL is toegevoegd onder de voorvoet voor mensen die op hun voorvoet landen. De hielkap is vernieuwd en ook is er opnieuw gekeken naar de Guidance lijn. Deze begint eerder onder de hak en zal gaande weg naar de voorvoet zo min mogelijk energie kosten. Al met al zullen er weer vele lopers deze schoen aanschaffen, maar tegen welke prijs?

De Prijs van de ASICS GEL Kayano21 zal op de €185.- komen te liggen. SLIK!! Menig loper op de Kayano loopt zo’n 30km per week of meer. Dit zou betekenen dat je ieder jaar of zelfs 2 keer per jaar niuwe schoenen zult moeten aanschaffen als je wilt profiteren van de optimale eigenschappen van deze schoen. Dat is een flinke zak met centen vinden wij.

Voordeel is dan weer dat de je de oudere serie Kayano in de uitverkoop kunt kopen.