De Fli-Lyte is een comfortabele, neutrale hardloopschoen. De pasvorm volgt de contouren van je voet en geeft je tenen de ruimte zich te spreiden.

Zo luidt de tekst die wordt omschreven op de spiksplinternieuwe site van Topo Athletics die vandaag officieel is gelanceerd.
Een aantal weken heb ik deze schoen mogen testen en heb daar gebruik van gemaakt in voor mijn korte runs. Normaal loop ik op 4mm drop schoenen of maximaal 8, deze schoen uit de stal van Tope heeft een drop van 3mm maar is haast niet te voelen qua verschil met een 4mm drop schoen. Wel degelijk is de fijne wijde tenenbox te voelen. Je tenen komen niet in de verdrukking en mogen vrij bewegen en dat vind ik persoonlijk erg prettig bij de afzetfase. Gelukkig zit er nog wel een laag dempend materiaal tussen je voeten en de onder grond van 13mm EVA onder de hak en 10mm EVA onder de voorvoet voor comfort en demping.

Image-0

De schoen voelt direct aan zonder in te leveren op comfort. Ik ben een loper die houd van een ietwat hardere compound zool en daar voldoet deze schoen zeer zeker aan. Het naadloze bovenwerk sluit goed om de midvoet wat wel prettig is aangezien vele concurrenten de midvoet ook breder maken waarin mijn holle voet meer ruimte krijgt. Een prima punt voor Topo aldaar. Het bovenwerk is van een geheel naadloos design waarbij de overlays 3D zijn geprint. Op de voorzijde van de schoen is een prettig stukje slijtvast materiaal geplaatst zodat je tenen ook mooi beschermt zijn tegen stoten.

Ik heb puur op verharde weg gelopen de afgelopen tijd met deze schoen en de slijtage is nog nihil te noemen. (ik ben een midvoetlander) Ook daar dus een dikke prima voor deze schoen. Er is genoeg slijtvast materiaal aanwezig om zelfs de agressievere loper tegemoet te komen qua slijtvastheid van de slijtzool.

Image-2

De runs die ik heb gelopen zijn moeiteloos gegaan en vergde geen enkele aanpassing van mijn zijde qua loophouding of denken om de achillespezen en kuiten. Mede ook door de brede basis van de schoen geeft hij genoeg steun voor een neutrale loper en ook voor mijn inziens voor een lichte overproneerder.

Op de nieuwe site van Topo Atletics kun je de verkoopadressen bekijken waar deze schoen gepresenteerd zal worden €130.-

MijnHardloopschoen bedankt Topo Athletics voor het beschikbaar stellen van dit paar testschoenen.