Newton_Gravity_V (3)Newton Running, een merk dat wat mij betreft wel wat meer aandacht zou mogen krijgen in Nederland. Niet omdat ze gewoon erg mooie schoenen maken, maar ook de kleurstelling en de kwalitatief hoge afwerking vallen op. De schoenen lopen bovenal bijzonder goed! Maar laat ik bij het begin beginnen. Nadat ik eerder al eens een ander model van Newton heb mogen testen, de AHA, was ik dit keer blij verrast toen ik de Newton Gravity V uitpakte. Het is een schoen met een fris uiterlijk, en met erg heldere kleuren. Wat meteen opvalt zijn de kenmerkende ‘lugs’ onder de zool. Maar daar later meer over.

De vijfde editie van de Gravity is een neutrale wegschoen en zeer geschikt als dagelijkse trainingsschoen. Je kunt ze zowel gebruiken voor het snellere tempowerk als de langere (en langzamere) duurlopen. Je kunt ze ook beschouwen als wedstrijdschoen al vind ik ze daar enigszins zwaar voor (285 gram bij maat 43). De schoenen bieden comfort en stevigheid. De bovenkant is van zeer ademend mesh. Op de bovenkant zitten enkele elementen, een “4-way stretch Flex-Zone”, die een goede stabiliteit bieden. De tong van de schoen blijft goed zitten door het vetergaatje, en de tong heeft aan de achterzijde een schuimlaagje voor een beter comfort.  Ook tijdens een lange, snellere duurloop (+ 25km) heb ik er echt lekker op gelopen. De hiel is laag wat het een plat model maakt, zeker in combinatie met de lage drop.

Newton_Gravity_V_ontvangst_1

Newton_Gravity_V (11)

Het meest kenmerkende van deze schoen is natuurlijk de zool. Deze is voorzien van het gepatenteerde P.O.P (Point Of Power) systeem. De Gravity heeft het P.O.P 1 systeem. Dit bestaat uit een stevig membraan onder de bal van de voet (het goudkleurige element), waarop 5 ‘lugs’, of noppen, zitten. Het P.O.P systeem zou werken als een soort van trampoline die veel van de energie die vrijkomt bij de landing terug zou moeten geven. Is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar mijn ervaring met deze schoenen is wel dat ze efficiënt en goed naar voren afrollen. De stabiliteit van de schoenen is erg goed. Door de noppen voelen ze ook snel aan, juist ook door die snelle en soepele afwikkeling. De demping is verder ook prima, ondanks de lage drop, zeker ook bij langere duurlopen. De Gravity V is inderdaad een hardloopschoen voor al je trainingen, van kort & snel tot lang & langzaam.

 

Newton_Gravity_V (4)

Newton_Gravity_V (7)De Gravity V’s hebben een lage, 3mm drop. Ook dat komt door de noppen: zonder zouden de schoenen een drop hebben van 10 a 12 mm. De noppen brengen de voorvoet wat omhoog wat de drop sterk verlaagt. Een lagere drop dus, maar met de demping van een meer klassieke hardloopschoen. Ik vind het een bijzondere schoen, een bijzonder merk, dat wat mij betreft wel een groter publiek in Nederland verdiend. Newton schoenen zijn wel specifiek ontwikkeld voor de midvoet en voorvoet lander.

De tussenzool is van het bekende EVA, met een goede rebound. De schoen heeft een s.h.a.r.c buitenzool.  S.h.a.r.c? Dat zou staan voor Super High Abrasion Rubber Compound. Leuk verzonnen door de marketeers van Newton, maar de buitenzool is ook meteen een minpunt van deze schoen: ze kennen een slechte grip. Zelfs bij een licht nat wegdek voel je de schoenen al wat wegglijden. Dit vind ik echt een nadeel voor een schoen die als dagelijkse allround trainingsschoen wordt aangeprezen. Zeker in ons natte landje.

Verder vind ik het prima schoen, ik gebruik ze nu (afgewisseld met andere schoenen) voor mijn voorbereiding op de Rotterdam Marathon. Ik doe er mijn lange (+ 25km) duurlopen, tempotrainingen, maar ook intervaltrainingen op de baan mee. Kortom, een zeer allround trainingsschoen. Nu alleen het punt van de grip nog oplossen, maar dat lijkt me toch geen onoverkomelijk probleem!

De Newton Gravity V kent een adviesverkoopprijs van € 175 en zijn verkrijgbaar bij diverse dealers in de Benelux. Je kunt deze vinden op de website van Newton.

Newton_Gravity_V (12)

 

Newton_Gravity_V (8)

 

Newton_Gravity_V (5)

 

Newton_Gravity_V (10)