Vibram_FiveFingers_Bikila_Evo_[fusion_builder_container hundred_percent=Natuurlijk had ik de Vibram Fivefingers wel eens bekeken in de winkel. Kun je daar nu op hardlopen? Dit druist toch in tegen alles wat je verwacht van een hardloopschoen: demping? ondersteuning? comfort? Maar als je je verdiept in de filosofie van Vibram dan maakt dat wel nieuwsgierig. Want in de Vibram Fivefingers hebben de voeten alle vrijheid om zich te krommen en strekken op de dunne, soepele zolen. In de Fivefingers zitten, zoals de naam al doet vermoeden, vijf afzonderlijke tenen. Door deze vorm en de soepele eigenschappen van de schoen kan de voet op natuurlijke wijze werken en bewegen. Alsof je op blote voeten loopt. Minimalistisch hardlopen in zijn zuiverste soort. Vandaar de term ‘Natural running’, want vroeger liepen onze voorouders natuurlijk allemaal blootsvoets, of in ieder geval zonder geavanceerde sportschoenen. En dat is nu juist de gedachte achter de Fivefingers: onze voeten zijn lui geworden door die uitgebreide ondersteuning, dus door die ondersteuning achterwege te laten, train je je voeten en maak je ze sterker. Je kunt de Vibram Fivefingers dubbelvouwen, buigen en ze bieden weinig ondersteuning. Natuurlijk biedt de zool wel een goede bescherming voor invloeden van buitenaf, en natuurlijk een goede grip. Dit alles maakte mij erg nieuwsgierig naar de Fivefingers: in de theorie achter de schoenen kan ik me wel vinden namelijk, maar hoe lopen ze nou eigenlijk?

Vibram_FiveFingers_Bikila_Evo_[02] Vibram_FiveFingers_Bikila_Evo_[16]

Hoog tijd dus om deze schoenen, en manier van hardlopen, eens aan een uitgebreide test te onderwerpen. Ik heb de Vibram Fivefingers Bikilo Evo getest. Er wordt geadviseerd om een stappenplan te doorlopen voordat je daadwerkelijk met de schoenen gaat lopen. Dit komt er op neer dat je je voeten voorbereid om zonder de uitgebreide ondersteuning van traditionele hardloopschoenen op pad te gaan. Je voeten moeten aansterken om meer zelf te doen. Ikzelf heb dit niet helemaal doorlopen, wel een paar oefeningen maar zeker niet allemaal. Ik vond het tijd voor een testrun. Hiervoor heb ik gekozen voor een zachte ondergrond. Het was een natte dag, maar mijn voeten jeukten om met de Vibram’s naar buiten te gaan. Met een gezonde dosis scepsis ben ik gestart. De eerste stappen voelen onwennig. Alsof je met je blote voeten door je huiskamer rent, nauwelijks demping. Maar na een paar stappen gaat dit over in een gevoel van verrassing: dit loopt eigenlijk best wel lekker! Na een paar minuten vind ik mijn ritme en zoek ik mijn weg door het bos. Een blik op mijn gps leert me dat ik na een aarzelend begin toch al snel hetzelfde tempo loop als normaal. Je hebt ook echt contact met de grond. Zeker in de bosrijke omgeving waar ik loop, voel je de takjes en oneffenheden in het terrein. Maar ik ervaar dit niet als storend. Ik zoek bewust wat steentjes op, om op te landen, en inderdaad je voelt ze wel, licht, maar niet meer dan dat. De zool beschermt voldoende en zorgt zeker voor voldoende grip. Ook op gladde wortels in de grond kreeg ik geen moment het gevoel dat ik glibberde. Ik ben echt in positieve zin verrast hoe fijn deze schoenen lopen. Misschien ook door mijn sceptische houding vooraf, maar het blijkt maar weer dat je je niet altijd te veel moet laten leiden door vooringenomenheid.

Vibram_FiveFingers_Bikila_Evo_[07]Op het eind van mijn testrun heb ik de weg opgezocht, en ook hier loop je lekker ondanks de beperkte demping. Ik heb mijn eerste testloop beperkt tot 3,5km, ook omdat geadviseerd wordt door Vibram om rustig op te bouwen. De Fivefingers lopen gewoon prima, al is het wel een omschakeling. Als reactie op deze eerste testloop merkte ik dat ook, sommige spieren voelden de volgende dag wat stijf aan. Dit wordt echt veroorzaakt door een iets andere manier van lopen, je voeten worden wat minder ondersteund en moeten dus zelf harder werken. Dat heeft zijn weerslag. Maar dat is wat mij betreft een positief effect, want je voeten en dus ook de rest van je lichaam wordt daar sterker van. En ik moet erbij zeggen dat ik zelf ook ongeduldig ben geweest, wilde te graag starten, en ben dus niet de hele “step-by-step guide” van Vibram doorlopen. Dit had mijn spierpijn waarschijnlijk wel voorkomen.

Vibram_FiveFingers_Bikila_Evo_[13] Vibram_FiveFingers_Bikila_Evo_[05]

Inmiddels heb ik al meer gelopen op de Vibram’s. Ik ben niet volledig over, dus ik loop niet uitsluitend op de Fivefingers, maar ik wissel ze wel geregeld af met mijn traditionele hardloopschoen (4mm drop). Dit omdat ik wel geloof in het idee, en concept, van de Fivefingers en de positieve invloed die ze hebben op je voeten en spieren. Ik gebruik ze voor duurlopen, zowel off road als op de weg, tot circa 12 kilometer. Ook bij intervaltrainingen bevallen ze me prima. De Fivefingers Bikilo Evo is een schoen uit de Fivefingers lijn welke ook geschikt zijn voor de wat langere afstanden. Het is dé schoen om kennis te maken met de Fivefingers. De Bikilo Evo is namelijk uitgerust met een 4mm EVA tussenzool. Hierdoor geeft deze schoen je minimale ondersteuning waardoor je wel de voordelen van blootsvoets lopen kunt ervaren, maar waarbij je toch een klein beetje demping zult ervaren. De zool bestaat uit 2,5mm dunne Megagrip Rubber Pods en zorgt echt voor een goede grip. Het vetersysteem is een snelsluit veter met een klittenband bevestiging waardoor hij goed boven op de schoen blijft zitten.

Vibram_FiveFingers_Bikila_Evo_[11]_square Vibram_FiveFingers_Bikila_Evo_[23]

Mijn conclusie over de Vibram Fivefingers Bikilo Evo is dat het een kwalitatief goed afgewerkte schoen is, die verrassend lekker loopt. De overstap van een traditionele schoen naar deze minimalistische schoen gaat eigenlijk heel gemakkelijk. Maak wel gebruik van de tips die Vibram geeft, en zorg dus dat de overstap geleidelijk is. Als je dat doet zul je een heel nieuwe ervaring opdoen. Mocht je – net als ik vooraf – sceptisch zijn over de Fivefingers, dan zou je wel eens zeer aangenaam verrast kunnen worden! Ik kan deze schoenen, en de manier van lopen, in ieder geval van harte aanbevelen!

Heb jij (hardloop)ervaring met de Fivefingers? Laat deze dan hieronder achter, ik ben heel benieuwd!

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]