Eerder heeft Joost al een berichtje geschreven over de Inov-8 Bare X Lite 150. Zelf heb ik deze schoen sinds drie weken en sindsdien een paar keer gedragen.

De gedachte achter de schoen is mooi en Inov-8 benadert blootsvoets lopen echt heel erg goed met deze schoen. Het materiaal van de zool is goed gekozen, het is heel soepel, maar tegelijkertijd slijtvast. Verder biedt het materiaal nog enige demping.

De bovenkant van de schoen is ook weer erg prettig, zoals ik van de meeste schoenen van Inov-8 gewend ben. Het is soepel, je kan alle kanten uit bewegen. De zijkanten bevatten een soort plastic (wat ook bekend is van eerdere Inov-8 schoenen) die zorgen voor een prettige fit om je voet.

Het vetersysteem is heel geschikt gekozen, zelf heb ik vaak last van knobbeltjes op pezen vanwege knellende veters. Doordat de veters een geheel vormen met de schoen en er geen losse lip in zit is dat bij deze schoen veel minder.

Dit klinkt heel positief, toch ben ik niet 100% positief. Ik heb ze twee weken geleden gedragen tijdens een wedstrijd en ben sindsdien geblesseerd. Dit kan aan allerlei factoren liggen, onder andere dat Barefoot lopen gewoon erg belastend is. Toch denk ik ook dat er wat minpunten aan de schoen zitten die hieraan hebben bijgedragen.

Te beginnen met het vetersysteem, het idee is heel mooi, maar vervolgens is er een niet elastische band over het midden van de “lip” geplaatst. Wellicht is die band ervoor om te zorgen dat het kruispunt van de veters niet op je voet drukt. Het gevolg is dat de bovenkant nauwelijks meegeeft bij het lopen en je een continue druk voelt.

Inov-8 beweert dat het een anatomic fit schoen is, zelf vind ik de toe-box vrij smal. Hij is in ieder geval minder breed dan die van de Inov-8 Road X Lite  155.

En dan tot slot wat minpunten aan de zool. Bij de kleinste tenen hebben ze een deukje geplaatst, wellicht om te zorgen dat dit beter aansluit bij je voet. Voor mij is het gevolg dat ik op de plek van die deuk blaren krijg, wat natuurlijk weer je loopstijl beïnvloed. Verder is bij de middenvoet een versteviging aangebracht (zie plaatje). Hierdoor geeft de zool daar nauwelijks mee. Op zich goed om deze zeer gevoelige plek extra te beschermen. Nadeel is dat er daardoor nog meer druk op de voorvoet komt.

Al met al is het een all-round schoen met zeer veel potentie die niet alleen voor de wedstrijddag bewaard hoeft te worden. Hij ziet er schitterend uit en als je een goede techniek hebt kan je al je trainingen erop doen. Toch denk ik dat ik bij een volgende wedstrijd voor de veiligheid weer even kies voor de X Lite 155.

 

De Inov-8 X LIte 155 is hier te bestellen: www.sport-balance.nl