IMG_3939_squareMet de introductie van de nieuwste iPhone, in september 2014, viel er voor het eerst echt iets te kiezen voor Apple liefhebbers. Waar je voorheen alleen kon kiezen op kleur en opslagcapaciteit, had je nu ook de keuze uit de iPhone 6 met een 4,7inch scherm en de iPhone 6Plus, met een 5,5inch scherm. Dat grotere scherm leidt ook tot een grotere telefoon, en vooral bij de iPhone 6Plus waren de reacties wat sceptisch. Was de 6Plus niet té groot? Nadat er ook geruchten optraden dat de telefoon zou buigen (#bendgate!) was de kritiek helemaal niet van de lucht!

Ik heb toch al snel de keuze gemaakt voor de iPhone 6Plus, waarbij mijn enige twijfel was of ik er wel fatsoenlijk mee kon hardlopen. Daar had ik nog geen review over gelezen namelijk. Ik neem mijn telefoon (voorheen: iPhone 5) namelijk altijd mee, want behalve voor de muziek (tip: de Miiego AL3 Freedom koptelefoon) vind ik het ook wel een prettig idee dat ik iemand kan bellen als er iets gebeurd. Ik doe mijn duurlopen vaak alleen, veelal over donkere achterafweggetjes, en een enkel die omzwikt kan zomaar gebeuren natuurlijk. Ik nam de iPhone 5 altijd mee in een hoesje om mijn arm, en ik heb daar echt nooit last van gehad. Hoe zou dat bij bij de iPhone 6plus zijn?

Ik heb een eenvoudig neopreen hoesje gekocht, waar de iPhone 6 Plus goed in past. Alle knoppen en aansluitingen (zoals de koptelefoon) zijn bereikbaar, en het scherm kan goed bediend worden. De telefoon is beschermd, al is het hoesje dat ik gebruik alleen spatwaterdicht.

IMG_5509_square IMG_5510_square

Maar dan mijn ervaringen tijdens het lopen. De iPhone 6Plus met armband sluit tijdens het lopen goed op mijn arm aan, dus merk je gewoon niet dat je hem om hebt. Omdat de telefoon wel zwaarder is dan mijn oude iPhone 5 (172 resp. 112 gram) merk ik dat de armband eerder de neiging heeft om iets af te zakken, richting de elleboog, maar als je het bandje wat strakker aantrekt is ook dit verholpen. De armband maak je vast met een klittenband sluiting en kun je helemaal afstellen. In de armband kun je bovendien nog een sleutel opbergen, altijd handig. Ook tijdens langere duurlopen (+20 km) heb ik nooit last gehad van de telefoon, er treden dus geen vermoeidheidsklachten op, of irritatiepunten.

Conclusie is dat de iPhone 6Plus absoluut geen belemmering vormt om mee te gaan hardlopen, mits je maar een goede sportarmband gebruikt. Zelf gebruik ik een eenvoudige neopreen armband, zoals deze, maar er zijn er veel meer op de markt. Je zult nauwelijks merken dat je je telefoon bij je hebt, maar ondertussen kun je wel luisteren naar je favoriete muziek en/of je telefoon je activiteit laten ‘tracken’ door jouw favoriete hardloopapp. En het voordeel van je telefoon bij je hebben in geval van nood? Ik hoop dat je hem daarvoor nooit nodig zult hebben!