Lieve hardloopgekken,

Ik kom jullie tegen. Waar ik ga, wanneer ik ook op weg ben. In grote getallen zie ik jullie zwoegen naar die verdere afstand of snellere tijd, of juist genieten van de omgeving waarin jullie lopen. Ik heb even een klein onderzoekje gedaan en op de route die ik naar mijn werk fiets (van Heiloo naar Alkmaar via het Heilooër bos) zijn op zondagochtend de meeste lopers. Het gros van de mensen die ik dan tegen kom, dragen een blauw hardloopshirt. Best leuk om die “eenheid” op de herfstachtige zondagmorgen te zien natuurlijk! Maar er vallen me meer dingen op.

Lieve medehardloopsters, eerst richt ik me tot jullie. Vaak kom ik jullie tegen in groepjes. Twee, drie dames die samen een rondje door het Heilooër bos rennen. Ik weet dat een groot aantal van jullie het hardlopen nog aan het opbouwen is. Leuk om te zien dat bijna alle dames dat wel op hardloopschoenen doen en hier en daar de snelle outfits al te zien zijn. Maar weten jullie ook dat jullie iets vergeten? Het op één na belangrijkste onderdeel van de hardloopoutfit ontbreekt bij velen van jullie. Wat dat dan is? De sportbeha! Het loopt toch helemaal niet lekker als je borsten zo heen en weer bewegen? Uit mijn verkoopervaring in de sportdetailhandel weet ik dat veel dames zich schamen wanneer het over de borsten of sportbeha’s gaat. Veel verkopers laten dit onderwerp dus ook onbesproken tijdens een verkoopgesprek. Zonde, want het is zoveel beter voor je borsten om wel de juiste beha te dragen! Het maakt het lopen makkelijker en ziet er ook (ondanks dat je borsten platgedrukt worden) aantrekkelijker uit dan een schuddend gemoed. En ja, om die laatste uitspraak te kunnen onderbouwen heb ik dit ook nagevraagd bij meerdere hardlopende mannen die jullie tijdens jullie loop tegen komen. Loop jij zonder sportbeha, vraag je je af of de jouwe nog goed is of ben je gewoon nieuwsgierig geworden naar wat er op de markt is? Laat je eens informeren bij een sport-/hardloopspeciaalzaak. Het verkopend personeel aldaar kan je daar vast mee helpen!

En dan het tweede wat me opvalt. Eerlijk gezegd kan ik wel zeggen dat het een ergernis is van vele weggebruikers. Mensen die hardlopen en minimaal of helemaal niet verlicht zijn. Lieve medehardlopers, hiervoor moet ik toch echt bij jullie zijn. Wanneer ik ’s avonds naar huis rij, is het al donker. Ik fiets langs fietspaden die niet enorm verlicht, maar wel bedrijvig zijn tussen 17.00 en 19.00 uur. Zowel fietsers als hardlopers maken gebruik van deze paden en dat levert zo nu en dan de nodige confrontaties op. Helaas! Ja, ik weet dat je hardloopkleding voorzien is van reflecterende streepjes. En ja, ik weet ook dat niet alle hardloopverlichting even lekker zit. Maar ik weet ook dat de meeste weggebruikers geen hardlopers op het fietspad verwachten. En al helemaal niet op de weg, als er geen fietspad is. Nee, ik zeg niet dat je nu als kerstboom over straat moet gaan tijdens je run. Ik verplicht je absoluut tot niets, laten we dat voorop stellen. Ik geef je alleen advies. Draag alsjeblieft wat verlichting! Veel mensen lopen tegenwoordig met hun smartphone om hun arm. Wist je dat deze phonebraces er ook met led-verlichting zijn? Dan hoef je geen extra verlichting om die arm te doen, maar val je evengoed op! Zo zijn er tegenwoordig ook lampjes die je om de hielkap van je schoen klemt, zodat je geen last hebt van afzakkende dingen op je arm of been. Zorg verder voor reflecterende kleding in een felle kleur. Zwart is netjes, maar amper te zien in het donker. Door te kiezen voor een opvallende kleur (wat tegenwoordig ook nog eens erg in is) ben je eerder zichtbaar. Zelf heb ik zojuist veters besteld met ledverlichting erin. Ik ben benieuwd of het werkt en wat de reacties erop zijn. De review zal uiteraard volgen!

Lieve hardloopgekken, ik wil jullie natuurlijk niet aanvallen met dit blog. Ik heb puur opgeschreven wat mij is opgevallen en waar ik andere weggebruikers over hoor mopperen. Misschien wordt het dan toch tijd dat we bij onszelf nagaan of we zichtbaar genoeg zijn en hoe het eigenlijk zit met onze sportbeha. Blijf lekker lopen en ik hoop jullie nog vaak tegen te komen langs de weg!