Een wat a-typische schoen voor deze website is de Merrell Tough Glove. Op het eerste gezicht lijkt dit namelijk helemaal geen hardloopschoen en ik vermoed dat de meeste eigenaren de Tough Glove ook niet aantrekken om er erg hard mee te gaan. Toch schuilt onder de onschuldig ogende leren motorkap een volbloed barefoot style trailschoen.

De Tough Glove is geen nieuwe schoen, maar al ruim een jaar te koop. De Tough Glove is wel een unieke schoen. Hij heeft namelijk precies hetzelfde onderstel als de bekende minimalistische trailschoen van Merrell: de Trail Glove. Leg je de Tough Glove en de Trail Glove ondersteboven naast elkaar, dan zie je geen verschil. Beide schoenen hebben een tussenzool van slechts 4 millimeter EVA, waarop een profiel is aangebracht van TC-1 rubber van Vibram. Het hoogteverschil tussen hiel en voorvoet is 0 millimeter, dus ook de puristen zullen dit als een echte minimalistische schoen beschouwen. Ook het gewicht van slechts 167 gram sluit daar bij aan. Van onder zijn de Tough Glove en de Trail Glove eigenlijk een soort Vibram Five Fingers, maar dan zonder de losse tenen.

Van boven ziet de Tough Glove er daarentegen uit als een vrij normale leren schoen. In plaats van het mesh en rubber van de Trail Glove, bestaat het bovenwerk van de Tough Glove uit heerlijk soepel leer.  In tegenstelling tot wat veel websites beweren is dit beslist geen kunstleer (hoe komen ze daar eigenlijk bij?), maar juist de hoogste kwaliteit leer met daardoor goede ademende eigenschappen.

Ik noem de Tough Glove bewust een ‘vrij normale’ schoen, want – eerlijk is eerlijk – in vergelijking met de doorsnee schoen oogt hij van voren wel een tikkie lomp. Maar persoonlijk vind ik dat een klein bezwaar als je in ruil daarvoor een schoen krijgt die je voorvoet en tenen alle ruimte geeft en daardoor dat fijne vrije gevoel geeft. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar het is best lekker om op een werkdag op kantoor met deze schoenen even een trap op te rennen en te beseffen: als dit een berghellinkje was ging dat net zo soepel!  Kortom, deze schoen voelt gewoon goed.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

De Tough Glove in zwart, grijs en bruin. Rechtsonder de Trail Glove.

De Tough Glove is naar mijn mening ook geschikt voor hiellanders die nu nog hardlopen op traditionele hardloopschoenen met een fors hoogteverschil tussen hiel en voorvoet, maar graag de overstap willen maken naar een meer natuurlijke midden- of voorvoetlanding. Door de Tough Glove niet als hardloopschoen te dragen, maar dag-in dag-uit bij je normale bezigheden, maak je langzaam maar zeker je voeten alvast sterker en wen je aan het gebrek aan demping.

De duurzaamheid van de Tough Glove is dik in orde. De afgelopen acht maanden heb ik vrijwel dagelijks op deze schoenen gelopen en het profiel is nog nagenoeg intact. Wie al rent op de Trail Glove en overweegt om deze ‘getemde’ versie te kopen, raad ik aan om ook een halve maat kleiner te proberen.  De Tough Glove is door het leren bovenwerk wat soepeler en past zich daardoor wat makkelijker aan je voet aan dan de wat steviger neus van de Trail Glove.

De Merrell Tough Glove is verkrijgbaar in zwart, lichtgrijs en bruin en bij http://www.anyonesrunning.nl/ te koop

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]