Digitale drukplaten, hogesnelheidscamera’s en data van honderden hard­ lopers. Dat was het begin van New Balance Fresh Foam. Eén schoen, in vier versies. Zacht en comfortabel en ondersteunend waar dat voor jou nodig is. Of je nu groot of klein bent, snel of traag en wat je techniek ook is. Zo maken ze schoenen voor professionals.

Data Driven design

Het idee voor Fresh Foam begint bij de Team New Balance atleet Kim Conley. In 2013 zette de R&D afdeling van New Balance de 5.000 meter loopster op drukplaten en bestudeerde haar met hogesnelheidscamera’s om met behulp van 3D printing een paar perfecte schoenen voor haar te maken. Kim was er dolblij mee.

Met Kims project begon het idee om ook amateur hardlopers te analyseren en zo de best passende en presterende schoenen voor ze te ontwikkelen. Op basis van gewicht, tempo en manier van lopen ontwikkelde New Balance vier typen lopers – en dus vier typen schoenen.

Architectuur

De Fresh Foam zool is gemaakt op basis van een techniek uit de bruggen­ bouw. Door gebruik te maken van verschillende holle en bolle zeshoeken kun je stevigheid of demping creëren in een zool. Simpel gezegd bieden de holle zeshoeken demping, en de bolle stevigheid. Door die zeshoeken (convexen en concaven voor de betere bruggenbouwer) te variëren kun je verschillende versies van één schoen maken. Geschikt voor een ander gewicht, en een andere techniek of tempo.

De vier zijn: De Zante, Boracay, Vongo en de 1080. Afhankelijk van je gewicht, je tempo en je looptechniek dus. Laat als een echte pro jezelf en je techniek analyseren en trek een paar aan dat het beste bij je past.

FF schoenen – verkrijgbaar in de betere hardloopwinkel Verkoop adviesprijzen vanaf € 120,­