Tijdens de 1e trailrun in het natuurgebied het Drents Friese Wold ga ik deelnemen op de Inov-8 Trailroc 255. Deze  allround trailschoen weegt 255 gram en heeft een drop van 6mm. Best hoog voor een natural runner maar door al die onstabiliteit tijdens  crosslopen en trailruns net even iets comfortabeler.

255II

Alhoewel ik 1x wel even heel  jaloers keek toen ik werd ingehaald door een man met hele minimale trailschoenen…hmmm dacht ik nog, ook fijn. Toch was ik aan het eind van de rit heel erg blij geworden van de 6mm Trailroc.  De schoen voelt soepel om mijn voet, hij sluit goed aan. De trailroc heeft een bredere voorvoet en daar hou ik van. Genoeg ruimte voorin bij mijn tenen wat fijn is op de langere afstand en door de onstabiele ondergrond is er genoeg ruimte voor mijn voet om actief mee te blijven doen bij de afzet en de landing. De hoogte (of diepte) van de studs zijn 4,5 mm. Hierdoor zijn de schoenen heel allround. Bijvoorbeeld de  Inov-8 X-Talon hebben studs van 8 mm en zijn voor het grovere werk. Dat de schoenen heel allround zijn is wel te merken want de 22km door het natuurgebied van Drenthe is super afwisselend. Van grote plassen water, modder, onbegaanbare paden (help waar moet ik mijn voeten plaatsen), graspollenpaden en mul zand. Door de modder en de plassen is het geen glijpartij en door het mulle zand blijft de schoen soepel lopen. Natte voeten is ook niet erg, ik heb nergens blaren gekregen (klein wondertje in mijn geval). De studs zijn vrij soepel waardoor je op de weg geen hele erge weerstand hebt. Soms heb je in een trail of een bostraining een stukje verbindingsweg wat in dit geval niet heel erg is door de soepelheid van de studs.  De schoen heeft een mooie belijning die helemaal vanaf de hielkap naar voren loopt. Bij de voorvoet zit een een soort beschermende stootrand die wel soepel aanvoelt en die je niet voelt zitten aan de binnenkant maar aan de buitenkant wel bescherming biedt tegen stenen of rotsen, en dan vooral bij het naar beneden lopen.  De drie kleuren van de buitenzool zijn er niet voor het optisch effect maar geeft de drie verschillende rubbersoorten aan; zomer-, winter- en all year round banden 🙂 Oftewel, optimaal comfort en maximale grip. Aan de hak zit een lus waardoor je de schoenen makkelijk aan kan trekken.

2551

De schoen is er speciaal in een dames-  en heren model en dan gaat het niet om de kleur maar echt om de pasvorm.Een hele fijne trailschoen waar ik nog heel veel plezier mee ga beleven!