“Ultra boost – de beste hardloopshoen ooit.” Staat er te lezen op de website van Adidas.

Dat is me nogal een uitspraak al zeg ik het zelf. Voor mij is de Adidas Ultra Boost de eerste ervaring met Adidas, nog nooit eerder droeg ik iets van dit alom bekende merk. De eerste indrukken zijn zowel goed als wat minder goed. De schoen ziet er in mijn ogen erg goed uit en voelt prima aan maar hetgeen wat me meteen opvalt is dat de schoen helemaal niet zo licht van gewicht is.

Inmiddels heb ik ongeveer 200km afgelegd op de Ultra Boost en ben ik van mening dat ik een passende review kan schrijven.

Ondanks dat het gewicht van de schoen in eerste instantie wat tegenviel is dit toch iets waar je in de praktijk weinig van merkt. Hetgeen waar je in de praktijk wel wat van merkt is het draagcomfort van de schoen. Het naadloos, elastisch Primeknit-bovenwerk zit werkelijk als gegoten en zorgt ervoor dat de schoen prima op zijn plaats blijft, het bovenwerk is zo elastisch dat je toch nog wat speelruimte voor je tenen hebt, iets wat ik zelf op langere afstanden altijd wel fijn vindt.

IMG_3060

Geheel onnodig heeft Adidas er voor gekozen om de schoen van een vetersluiting te voorzien, ik zeg onnodig want ook zonder de strikken blijft de schoen prima op zijn plaats. De vetersluiting zorgt wel voor extra gewicht en erger nog zo nu en dan ook voor behoorlijk wat irritatie. De veters zitten namelijk in een hard kunststof bovenwerk en wanneer je je schoen ook maar iets te strak strikt dan drukt dat bovenwerk behoorlijk op de buitenkant van je voet.

Wanneer je de schoenen voor het eerst aantrekt dan lijkt de hiel wat aan de lage kant maar mede dankzij het gespleten voorgevormd hielstuk blijft de schoen toch goed zitten. De middenzool van boost™-foam is bijzonder soepel en geeft een uitermate goede demping. Echte ondersteuning word door de zool en het TORSION® SYSTEM niet gegeven waardoor deze schoen echt alleen geschikt is voor de neutrale lopers.

IMG_3063

Wat ook meteen opvalt is de rubberen zool van de schoen, meer een matje van gaten en nopjes. Volgens Adidas past dit elastisch raster zich aan aan je landing. Recht uit de doos 21km probleemloos gelopen op deze schoenen, dat geeft aan dat het met het draagcomfort wel goed zit. Toen ik bij thuiskomst echter naar de zool van mijn schoenen keer was ik toch wel erg verbaast toen ik zag dat de nopjes aan de achterkant van mijn zool al half versleten waren.

De voors en de tegens:

Voor:

  • Het uiterlijk van de schoen, ik vind hem zondermeer mooi
  • De pasvorm, het Primeknit-bovenwerk zit als gegoten
  • De goede ventilatie van het bovenwerk
  • De soepele zool en goede demping zorgen voor een prima contact met de ondergrond.

 

Tegen:

  • De prijs, € 180 is wel heel erg veel.
  • Het hard kunststof bovenwerk met veters, met name wanneer je de veters iets te strak strikt.
  • De schoen is aan de smalle kant dus niet geschikt voor wat bredere voeten.
  • De erg dunne buitenzool

 

Conclusie:

De Adidas Ultra Boost is een erg comfortabele schoen waar ik met veel plezier mee de weg op ga. De erg dunne buitenzool is een aandachtspunt, met 200km op de teller ben ik er nog niet doorheen maar ik vraag me echt af bij hoeveel km ik er wel doorheen ben. Een schoen in deze prijsklasse moet zorgen voor vele probleemloze kilometers en ik vraag me af of dat ook zo zal zijn, zeker gezien het feit dat ik na een eerste run van 21km al de helft van de nopjes kwijt was.