Crazy Light, Crazy Fast, Crazy Does, de slogan van Hoka voor hun Clifton model. Dat belooft wat.

Hoka_Clifton

Een paar maanden geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de schoenen van Hoka OneOne toen ik ze voor het eerst in het echt zag bij een trailrunning shop bij mij in de buurt. Mijn eerste reactie; mijn god wat zijn die schoenen lelijk. Eind augustus zag ik echter bij een schoenen review van the Ginger Runner op YouTube de Hoka OneOne Clifton voorbij komen en qua uiterlijk vond ik deze schoen al behoorlijk op een gewone hardloopschoen lijken. Deze review werd afgesloten met de mededeling dat iedereen eigenlijk een keer een Hoka Clifton zou moeten proberen.

Nu was ik al enige tijd op zoek naar een vervanger voor mijn Nike Flyknit Lunar 1 de schoen die ik voor mijn lange duurlopen gebruik. In de weet dat Hoka schoenen zijn ontwikkeld met de ultra lange afstanden in het achterhoofd heb ik de stap genomen om in ieder geval de schoen eens te gaan passen. Liefde op het eerste gezicht is wat veel gezegd want qua uiterlijk blijft het toch nog even wennen maar het gevoel aan mijn voeten was fantastisch. Het voetengevoel en het prijskaartje van € 119,- hebben mij ertoe overgehaald de schoenen te kopen, deze schoen is immers ongeveer € 40,- goedkoper dan de Nike Flyknits.

De verwachting was groot toen ik de schoenen voor het eerst aan had om er echt een stuk op te gaan lopen. 12 km stond er in de planning, CRAZY LIGHT, CRAZY FAST, CRAZY DOES de slogan ging nogmaals door mijn hoofd. Ik wilde echter rustig van start gaan want het was toch een geheel nieuwe schoen voor mij. Ik dacht ook dat ik op matige snelheid liep totdat ik na 10km de audio feedback van mijn running app kreeg, mijn PR op de 10 km was zojuist gesneuveld. Bij thuiskomst maar zeker de dag na deze run viel het me tevens op dat mijn benen niet de normale stijfheid hadden die ik meestal krijg na een temporun. Twee dagen na de eerste 12 km thuis weggegaan voor een rustige halve marathon en wederom bleek bij het 10 km punt dat ik het tempo er redelijk in had zitten en ik besloot om het tempo maar gewoon vast te houden wat er na 21 km in resulteerde dat ik wederom een PR had verbroken. Zomaar ruim 2 minuten van mijn halve marathon record afgelopen. (Voor de vorm mijn record lag net boven de 1 uur 52min, en nu net boven de 1uur 50 min.)

Clifton_zool

Inmiddels heb ik ruim 300 km gelopen op de Hoka OneOne Clifton en ben ik van mening dat ik de schoen een beoordeling kan geven. De Clifton is een schoen voor de neutrale loper voor gebruik op de weg. De tussenzool heeft een dikte van 29mm achter en 24mm voor en daarmee een drop van 5mm. Het gewicht van de schoen zit in de buurt van de 225 gram (afhankelijk van de maat). In tegenstelling tot veel andere schoenen van Hoka wordt de Clifton geleverd met alleen de gewone veters en niet met het Hoka Race-Lace systeem.

 

De voor en nadelen:

Voordelen:

  • Het uiterst lichte gewicht
  • De goede ventilatie van het mesh bovenwerk
  • De pasvorm (natuurlijk zijn alle voeten verschillend dus persoonlijk)
  • De goede demping en comfort (zeker op de langere afstanden)
  • De prijs met een advies prijs van € 119, zeer schappelijk
  • De stabiliteit van de schoen door de grote zooloppervlakte

 

Nadelen:

  • De schoen zou wat meer op een sportschoen mogen lijken (kwestie van smaak)

 

loslatende_las

En meer echte nadelen heb ik niet, ik heb echter wel een twijfel en dan gaat het over de kwaliteit van de schoen. Na ongeveer 100 km merkte ik dat de lasnaad rechtsvoor op mijn linkerschoen begon los te laten, niet dramatisch maar toch je verwacht het niet. Ook vond ik dat met name in het begin de zwarte rubber zoolversterking erg snel sleet. Ik heb Hoka Nederland hiervan op de hoogte gebracht en vandaag een nette reactie terug gekregen (voordat dit artikel geplaatst werd) Supersnelle en goede service van Hoka One One aangezien ik een paar nieuwe schoenen geleverd krijg. Customer service is prima te noemen wat dat betreft.

Clifton_zool_hak

Nu na 300 km ben ik nog net niet door het zwarte rubber heen en ook de loslatende lasnaad zit nog niet helemaal los dus het valt allemaal nog wel mee en ik ga ervan uit dat ik zeker nog 300 km of meer op deze schoen af zal kunnen leggen. Beide probleempjes leiden niet tot een verminderde loopervaring.

 

Conclusie:

Ik zal zeker nog een paar Cliftons aanschaffen en ik kan ze iedereen aanbevelen. Het ongemerkt sneller lopen is toe te wijzen aan de vorm van de zool waardoor je je voet sneller en makkelijker afwikkeld. Rustig lopen op deze schoen is ook gewoon mogelijk maar ik moest er echt aan wennen. Ben je in de gelegenheid om een paar Hoka One One schoenen te proberen bij je lokale hardloopwinkel of Hoka One One testtour dan zou ik dat zeker doen, het zou je wel eens kunnen verassen.

Groet,

Maarten van Schaik
Lange afstandloper
Neutrale midvoet loper
Normaal gewicht.
Lengte 1.83