Auteur: Hans Pors.

Review Hoka One One Stinson Evo Tarmac

Nadat Hoka One One naam heeft gemaakt met trailschoenen hebben ze de Stinson Evo Tarmac als  weg-versie uitgebracht. In april 2012 ben ik begonnen met hardlopen (na een héle lange pauze) en heb in eerste instantie de al aanwezige Asics Kayano 14 voor gebruikt.

Tegen de zomer werd het tijd om eens rond te kijken voor een paar andere schoenen. Het bleek, dat de zeer bijzonder uitziende Hoka’s tot wel 80% meer demping bieden en dat leek me ideaal voor mijn gestel om ervoor te zorgen, dat er niet gelijk overmatige slijtage of blessures zouden optreden en ik toch lekker veel kilometers kon maken.
CIMG2695

Dan komen we bij het serieuze stuk van de review en vallen gelijk in huis met de ondubbelzinnige prijs van € 160,-
Dat is zeker niet goedkoop, ook niet in vergelijking met de topschoenen van bekendere merken. Maarja je wilt wat.

In de winkel verschillende paren moeten passen, omdat de schoen blijkbaar erg klein valt. Uiteindelijk heb ik een maat 47 gekocht, waar mijn werkelijke maat 44 is, maar nu kunnen mijn tenen vrijelijk bewegen tijdens de landing van de voet. Als je voor de eerste keer je voet erin steekt, zit het eigenlijk meteen prima. Je trekt aan de hele dunne vetertjes en het bovenwerk sluit zich om je voet. Opvallend is op dat moment de wat dunne tong, die gelukkig wel breed genoeg is. Je schuift de snelsluiting naar beneden en in elkaar, stopt de rest onder het elastiek en klaar ben je. Het materiaal van het bovenwerk is een soort heel fijn mesh, dat goed ademend is. Persoonlijk vind ik de kleuren met de gele letters op de blauwe ondergrond erg mooi.
CIMG2681

Je staat merkbaar hoger op de Hoka’s (nee echt?) dus maar snel even de weg op om te testen hoe ze daar aanvoelen. De schoenen voelen heel erg licht aan en rollen goed af. Natuurlijk duidelijk voelbaar is de enorme demping van de zool. Even een stuk op hogere snelheid lopen leert, dat ze dan pas echt goed tot hun recht komen. Je vliegt echt over de weg terwijl je geen hobbeltje of steentje voelt. Een gruwel dus voor minimalisten, maar voor de Citroen fan heel herkenbaar. Dat gaat ook wel op voor het nemen van bochten, de Hoka’s geven in krappe of snel genomen bochten een beetje het gevoel, dat  je voet weg zou kunnen kantelen. Klein minpuntje.
CIMG2680

Inmiddels heb ik er ongeveer 400 km op gelopen. Het bovenwerk over de voorkant van de schoen heeft me in het begin wat zorgen gebaard, de strook in het midden is naar binnen omgezet en is daar verder niet weggewerkt, wat in het begin een beetje irriteerde.  Na een 70 km heb ik er niets meer van gemerkt en past de schoen gewoon erg goed, houdt mijn voet super vast en geeft nergens irritaties. Mijn langste afstand met de Stinson’s is een halve marathon en eerlijk is eerlijk: geen moeie voeten, geen pijn aan andere gewrichten en heerlijk gelopen.
De zool heeft vooral buitenkant-achter een slijtplek, maar houdt zich verder prima, die gaat de 1000 km zeker halen.
CIMG2687

Eén kanttekening: inmiddels ben ik na weer bijna een jaar hardgelopen te hebben, zelf getrainder en mijn stijl heeft zich verder ontwikkeld naar middenvoetlanding. Ik wissel af en toe nog met de Asics en ik merk, dat ik met de Asics iets makkelijker in mijn lage hartslagzone kan blijven bij een duurloop dan in de Hoka’s. Desalniettemin blijven het hele fijne hardloopschoenen, waar je zorgeloos in kunt rennen.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]