inov8 trailroc 245

Het beste van twee, wat zeg ik drie, wat zeg ik alle werelden in één! Met de Trailroc 245 probeert Inov-8 al haar hoogstandjes te combineren in één schoen.  En dat lukt ze behoorlijk aardig.

De naam zegt het al, oorspronkelijk is hij bedoeld voor trails en het promofilmpje op de Inov-8 website laat dan ook behoorlijk ruig, bergachtig terrein zien. Als ik de schoen van buiten bekijk wil ik graag geloven dat hij daar goed geschikt voor is. En dat ga ik binnenkort dan ook maar eens proberen. Voor nu heb ik hem alleen getest in Nederlands bos en op de weg, maar ook daar komen zijn kwaliteiten goed tot uiting.

Laten we beginnen met de test, eerst maar even een korte rondleiding door de schoen. Ik heb de Trailroc 245, een “1 arrow” schoen; een wat? Arrows staan bij Inov-8 voor heel-toe drop, het hoogteverschil tussen voorvoet en hiel. Inov-8 heeft 0 t/m 4 arrow schoenen, 0 arrow is geen hoogtverschil, 1 arrow is 3mm, 2 arrow is 6mm enzovoorts. Ok, de 1 arrow dus. Een korte blik op de website van Inov-8 wijst uit dat de Trailroc, uitgebracht is in augustus 2012 en er zijn drie soorten, een 0, een 1 en een 2 arrow.

De Trailroc heeft een geheel nieuw ontwikkelde zool. De zool bestaat uit drie soorten rubber, die strategisch over de zool verspreid zitten. Het ene rubber zorgt voor slijtvastheid op de stukken die het meeste te lijden hebben (buitenzijde voet), het andere (sticky) rubber zorgt voor grip en stabiliteit tegen uitglijden (binnenkant midvoet) en het laatste zachte rubber zit aan de voorzijde om goed door los terrein te klimmen.

IMG_1614

 

Van Inov-8 kennen we al de meta flex technologie, die zorgt ervoor dat je voorvoet goed los van de rest van de voet kan bewegen. Bij deze schoen zit dit gedeelte tussen het harde en het zachte rubber in. Dit is dan ook het eerste risico, het afzetgedeelte is alleen maar zacht rubber, ik vraag me af of dit met mijn extreme voorvoetlanding niet heel snel gaat slijten.

Ok, wat valt verder op? De Mesh bovenkant die heerlijk zacht aanvoelt, het rubber aan de zijkant voor extra stevigheid en een beetje rubber aan de voorzijde. Verder natuurlijk het gebruikelijke lipje aan de achterzijde om hem makkelijk aan te trekken (overigens compleet nutteloos, gebruik ik nooit). Wat verder opvalt is dat de buitenkant niet waterdicht is, niet onoverkomelijk, misschien een pluspunt maar ook zeker van belang om even te vermelden.

Ok, ik trek hem aan. De schoen zit als gegoten, maar dat komt waarschijnlijk doordat hij redelijk past bij mijn voet. Het mesh is een beetje elastisch, waardoor het zich naar mijn voet vormt. Twee grote nadelen zijn: 1] (evenals bij de Bare x 150) de toe-box niet breed genoeg is en 2] het vetersysteem tot vrij hoog doorloopt. Van punt 1 kan dat komen doordat ik brede voorvoeten heb en verder een hele smalle voet. Punt 2 is onvermijdbaar als je een schoen wilt maken die voldoende stabiliteit biedt. Toch valt bij deze schoen op dat aan de bovenkant de veter aan beide kanten mijn voet in drukt. Dat is zonde, als ik een lange trail loop ga ik daar zeker last van krijgen.

Hij staat zoals beloofd erg stabiel. Vervolgens maar eens naar buiten, eerst maar eens een stukje op de weg (ik weet dat hij daar niet voor bedoeld is, maar je woont in de stad of niet). Op de weg komt hij wonderwel goed tot zijn recht. Hij heeft meer demping dan mijn road x 233 (2 arrow), de noppen drukken niet door de zool (zoals bij de X-Talon) en ik kan gewoon afzetten. Mooi, een rotsachtig terrein zal deze schoen dus goed aankunnen.

IMG_1621

Vervolgens naar het bos en daar maar eens testen of hij echt doet wat beloofd is. Eerst maar even inlopen, dat gaat goed. Lekker stabiel, zonder de voet op te sluiten, het blijft een echte natural running schoen. Dan maar eens een heuveltje pakken, de voorvoet grijpt goed in de bodem, dat gaat goed. Vervolgens even een flink steile heuvel pakken, ook dat gaat redelijk, maar hij legt het hier wel af tegen de X-Talon op het gebied van grip. Dan eens testen hoe het heuvelaf is en op gladde paden. Ook hier weer genoeg grip, maar soms wat minder dan de X-talon. De laatste grote test is hoe de schoen het doet op omgevallen en gladde boomstammen. En ja hoor, daar heb ik dan echt baat bij het sticky rubber aan de binnenzijde.

IMG_1652

 

Bij het uitlopen maar even voelen of ik last heb van de veter, tja ik voel het wel en het is iets dat mij bij dagelijks gebruik mogelijk gaat irriteren. Ik ben daar gevoelig voor, gelukkig voor Inov-8 de meeste mensen niet.

Al met al blijkt het een zeer prettige schoen die eigenlijk prima te gebruiken is als all-round schoen. Toch zou ik het met het oog op slijtage van het voorstuk zelf zonde vinden om hem daarvoor te gebruiken. Zelf bewaar ik hem vooral voor mijn bostrainingen en als ik in het buitenland op rotsachtig terrein ga lopen. Mocht de Nederlandse winter weer toeslaan en er meters sneeuw vallen zal ik hem wel gebruiken als sneeuwschoen.

Ben je nog niet zo van het barefoot gebeuren dan kan je kiezen voor de Trailroc 255. Vind je barefoot helemaal je van het, neem dan de Trailroc 235. En voor de twijfelaars is er altijd nog de 245.