Laatst kreeg ik de Zoom Streak LT2 van Nike in mijn bezit. Een echte wedstrijdschoen die geschikt is voor de weg, maar ook voor op de atletiekbaan en droge cross-country omstandigheden. Althans, dat vermeldt de site van Nike. De Streak LT2 is een zogenaamde unisex-schoen, mannen en vrouwen hebben dus geen keuze, maar daar heb ik verder geen probleem mee.

Nike Zoom Streak LT2

Één van de belangrijkste eisen aan een wedstrijdschoen is dat het gewicht aan de lage kant is. Wat dat betreft is de Zoom Streak LT2 een schot in de roos, want de schoen lijkt niks te wegen. Mijn maat 41 (US 8) weegt 150 gram en dat is de lichtste schoen die ik ooit in handen (en aan de voeten) heb gehad. Dat lichte wordt mede veroorzaakt door het dunne bovenwerk, want als je de schoen in handen hebt kan je er bijna doorheen kijken. De buitenzool bevat een dunne laag rubber en de welbekende noppen (of moet ik zeggen ‘wafflezool’?) zijn veel kleiner dan normaal. Ook daar is op het gewicht bespaard. Daarnaast is de schoen goed buigzaam, dus deze zal tijdens het lopen niet in de weg zitten.

Nike Zoom Streak LT2

Dan de praktijktest, anders gezegd: hoe bevalt de schoen tijdens het hardlopen? Het zeer geringe gewicht zorgt er voor dat je de schoen niet voelt, althans niet als gewicht zijnde. Wat wel opvalt is dat de schoen strak om de voet zit. Niet alleen bij het aantrekken voel je dat, als je de schoen lang om de voeten hebt dan is dat ook echt merkbaar. Deze smalle schoen is dus zeker niet geschikt voor lopers met brede voeten en ook lopers met een normale breedte zullen wellicht de schoen gaan voelen.

Hardlopen gaat verder als vanzelf, je loopt ‘automatisch’ hard met deze schoenen. Ik heb de Streak LT2 getest onder diverse omstandigheden: zowel op verharde ondergrond als in het bos, zowel in droge als natte omstandigheden. De schoen wikkelt soepel af en de grip op verharde ondergrond is goed. Uiteraard moet men bij natte omstandigheden wel opletten bij verkeersstrepen op de weg of ijzeren riooldeksels, maar die zijn eigenlijk altijd glad. In het bos doet de schoen het goed zolang de ondergrond droog of licht vochtig is. Bij echt modderige omstandigheden en nat gras moet je de Streak LT2 niet aan doen.

Conclusie: de Nike Zoom Streak LT2 is een super lichte wedstrijd- of tempo-trainingschoen die geschikt is voor verharde of droge onverharde ondergrond. Met een prijs onder de €100,- is de Streak aantrekkelijk geprijsd. Let er wel op dat de schoen heel smal valt, zodat lopers met brede voeten naar een ander model moeten uitkijken.

Voor de geïnteresseerden: het hoogteverschil tussen de hiel en de voorvoet is slecht een millimeter of 4. Goed zoeken op internet levert aardige kortingen op, maar uiteraard kan men ook gewoon op de site van Nike terecht.

Nike Zoom Streak LT2

Nike Zoom Streak LT2

En dan eindigen wij meestal met ‘Wij bedanken … voor het ter beschikking stellen van de ….’, maar dat hoeft deze keer niet.