Salomon_Slab_3_Ultra1

Schoen der kampioenen?

Na al vele kilometers op verharde ondergrond te hebben afgelegd ben ik begin dit jaar begonnen met het lopen van trails. Na behoorlijk wat gelopen te hebben op de Nike Terra Kiger schoen was het tijd voor een paar nieuwe trailschoenen. En dan met name een paar trailbijters waar ik goed mee over de grove kiezels kon rennen. Dit omdat onze lokale heuvel de Gulberg (ex vuilnisbelt en tegenwoordig mtb parcours) vol ligt met paden die zijn gemaakt van grof kiezelmateriaal. Mijn Nike Terra Kiger was een prima schoen om lekker mee door het bos te rennen maar het gebrek aan neusbescherming en rotsplaat (mits dit het nederlandse woord is voor rockplate) maakte ze minder geschikt om de lokale heuvel mee te bedwingen. Omdat ik eigenlijk geen idee had wat ik zou moeten kopen ben ik een een speciaalzaak op het gebied van trailrunning gegaan. Verschillende schoenen gepast maar uiteindelijk gekozen voor de Salomon S-Lab Sense 3 Ultra. Want als Kilian Journet er de Ultra Trail de Mont Blanc op kan lopen dan moet het toch zeker voldoen op onze lokale ex vuilnisbelt. Achteraf bleek dat Kilian Journet wel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de schoen en dat zijn schoenen ook wel heel erg veel lijken op de door mij aangeschafte schoenen maar zijn schoenen worden geheel naar zijn wens gemaakt en zullen naar alle waarschijnlijkheid toch anders zijn dan mijn exemplaar.

Salomon_Slab_3_Ultra2

Ik heb deze schoen gekozen vanwege zijn werkelijk perfecte pasvorm, het Endofit systeem zit bij mij werkelijk als gegoten en het zorgt er voor dat de schoen werkelijk perfect blijft zitten. Daarnaast is het een minimalistische schoen met een drop van slechts 4 mm (13mm achter, 9mm voor) waardoor ik lekker op mijn middenvoet kan lopen. De schoen weegt ook nagenoeg niks. Het quicklace systeem werkt goed en de gehele veter is netjes op te bergen in een speciaal daarvoor bestemd elastisch zakje.

 

De voor- en nadelen:

Voordelen:

 • het zeer lage gewicht van slechts 220 gram (afhankelijk van schoenmaat)
 • de pasvorm middels endofit systeem (afhankelijk van je voet want alle voeten zijn immers verschillend)
 • het naadloze bovenwerk
 • het quicklace systeem wat werkelijk zeer goed werkt
 • de goede grip van de schoen op verschillende ondergronden
 • de flexibele zool
 • de schoen ademt goed en droogt erg snel
 • de TPU teenbeschermingslaag
 • de profeel film (rotsplaat) waardoor scherpe voorwerpen minder voelbaar zijn

 

Nadelen:

 • de prijs, met een adviesprijs van € 169,- zeker niet goedkoop
 • duurzaamheid, Salomon geeft de schoen zelf een 1 (uit 5), nu moet ik zeggen dat mijn schoenzool er na ruim 100 km nog zeer goed uitziet.

Salomon_Slab_3_Ultra3 Salomon_Slab_3_Ultra4

Mijn conclusie, ik ben erg tevreden over de schoen. Hij loopt heel erg fijn, ziet er goed uit en heeft eigenlijk alles wat ik in een trailschoen zoek. Waarschijnlijk niet voor niets dat veel top trail- en skyrunners op een soortgelijke schoen lopen. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn aankoop maar of ik nog een tweede paar zal kopen hangt heel erg af van de prijs, wanneer ik hem in de uitverkoop zie staan met een aantrekkelijke korting zou ik zonder na te denken zo weer een paar kopen. Voor € 169,- zal ik hem waarschijnlijk laten staan of hij moet wel heel erg lang meegaan, echter geeft Salomon zelf al aan dat de duurzaamheid niet het sterke punt is van deze schoen.