saucony-virrata-men8

Mijnhardloopschoen.nl heeft mij gevraagd om de Virrata te reviewen, de nieuwe 0 millimeter hardloopschoen van Saucony. Voordat ik verder in detail treed, eerst wat over mezelf. Ik loop sinds januari 2011 hard en ben momenteel in training voor mijn derde marathon. Inmiddels heb ik een kleine 200 kilometer op de Virrata gelopen, verdeeld over verschillende trainingsvormen zoals lange duurlopen, interval en rustig loopjes.

De looks
Het eerste wat me opviel nadat ik de Saucony Virrata’s uit de doos haalde was de zwart glimmende neus. Ook de grove, groene zool springt in het oog. De combinatie van de zool met het bovenwerk doet me, vreemd genoeg, denken aan de Porsche Cayenne. Een stevig onderstel gecombineerd met vloeiende lijnen. Tot slot zijn de subtiel geplaatste rode elementen een mooie aanvulling op het zwarte bovenwerk.

Lichtgewicht
De Saucony Virrata is licht. Ik heb het idee dat de zool het meeste bijdraagt in de totaal 185 gram die de schoen weegt. Het overgrote deel van het bovenwerk bestaat uit een soort van binnenschoen met daarom heen een stevig gaas, Saucony noemt dit Mono Mesh en is uitermate ademend. Bij het aantrekken voel je de binnenschoen lekker om je voet heen zitten. Geen vervelende naden die na verloop van tijd gaan irriteren.

Flexibel
Virrata is Fins voor flow, wat in het Nederlands weer vertaald kan worden naar stroom. Met deze naam willen de makers duidelijk maken dat deze schoen is ontworpen met de natuurlijk loopbeweging ingedachte. Alle onnodige elementen zijn verwijderd en daardoor is de schoen enorm flexible. Zonder enige kracht vouw je de Virrata dubbel. Ondanks dit heb ik niet het gevoel dat de schoen gebrekkige steun geeft. Het bovenwerk is waar nodig voorzien van versteviging.

Demping en grip
Key-feature van de Saucony Virrata is de zool. De zool is 18 millimeter hoog en zorgt via slijtvaste EVA foam voor voldoende demping en bescherming tegen de ondergrond. De structuur van de zool aan de onderkant is opgebouwd uit verschillende driehoekige elementjes, tussen deze vormen zit redelijk wat ruimte. Mijn eerste gedachten hierbij was dat er snel steentjes tussen zouden gaan zitten. Niets is minder waar. Tot op heden nog maar een aantal gevallen meegemaakt. De robuustheid van de zool geeft de Virrata veel grip en is naast de weg dan ook een prima partner voor in het bos en op andere zachtere ondergronden.

Nieuw pr op de Virrata’s
Saucony Virrata is een lichtgewicht en flexibele hardloopschoen met een 0 millimeter offset om de natuurlijk loopbeweging te stimuleren. In tegenstelling tot andere 0 millimeter hardloopschoenen is de Virrata wel voorzien van goede demping. De combinatie van enerzijds de flexibiliteit en anderzijds een goede demping is hetgeen wat mij zo aanspreekt aan deze hardloopschoen. Zonder enige twijfel loop ik in april een nieuw pr op de marathon met de Saucony Virrata als loopmaatjes.

Deze review is geschreven door Tim Baks. Sinds januari 2011 aan het hardlopen en momenteel in training voor zijn derde marathon. Naast kilometers maken, is hij sitemanager bij Runner’s World en verspreidt hij digitale endorfine op runners-high.nl. Heb je vragen over deze review? Stel deze dan aan hem op Twitter (@tim_runnershigh).