Altra Running is vooral bekend van zijn trailrunningschoenen. Maar dat ze ook voor de ‘gewone’ hardloper erg comfortabele schoenen maken bewijzen ze met de Altra Torin 2.0. Maar Altra doet meer: zij wijzen je nadrukkelijk op je hardlooptechniek. Op hun site, en op de doos waar de schoenen in zaten, geven zij dan ook tips om je techniek te verbeteren. In essentie komt dit neer op kleinere passen, maar wel in een hogere frequentie. Zo krijgen je gewrichten minder (harde) klappen te verduren. Ook met je houding is winst te behalen: door je bovenlichaam licht naar voor te kantelen gaat de frequentie als vanzelf al omhoog.

Altra-Torin-20_na275km_small-11

Klinkt plausibel allemaal, maar hoe verander je je hardloophouding en –techniek als je al ruim 25 jaar hardloopt? In overleg met Altra Running ben ik de uitdaging aangegaan om een paar Altra’s te testen, op mijn houding te letten en dan na twee maanden af te sluiten met een wedstrijd om te kijken hoe het uitpakt. Ik zou hiermee starten na de marathon van Rotterdam. Helaas heb ik in die wedstrijd (3.02.21) een blessure opgelopen waardoor ik 5 weken niet heb kunnen hardlopen. Daarna ben ik weer gestart en op gaan bouwen met de Altra’s. Alles heeft hierdoor dus wat vertraging opgelopen, maar zoals de titel aangeeft ben ik inmiddels ruim 24 (trainings)uren verder met de Altra’s. Op dit moment heb ik 275 km op de schoenen gelopen, dus het wordt tijd om mijn ervaringen te delen.

Altra-Torin-20_na275km_small-5Allereerst: de Altra Running Torin 2.0 is een echte wegschoen. Dat zie je al direct als je de schoen bekijkt: de zool is volledig vlak. Prima voor op de weg, maar in het bos en offroad mis je echt grip. Niet op droge bospaadjes: loopt prima, de zool is met 28mm dik genoeg om oneffenheden te dempen. Maar zodra het nat wordt, is het uitkijken. Je grip is weg en het is glibberen. De demping van de zool is overigens prima. De 0mm drop is even wennen als je 8 en 12mm gewend bent, maar ik vind het comfortabel lopen. Met die 0mm streeft Altra het natuurlijk lopen na. Onze voorouders liepen zonder schoeisel immers ook met 0mm drop, en benutten hun gewrichten als demping.

Altra-Torin-20_na275km_small-12Zoals gezegd lopen de Altra’s heel comfortabel. Dat komt enerzijds door de lage drop maar toch prettige (28mm) demping. Belangrijker voor het comfort is de voor Altra Running kenmerkende brede voorvoet. Hak en middenvoet zitten goed omsloten, maar je voorvoet en tenen hebben alle ruimte. In combinatie met de brede bovenkant, dus waar je je veters aantrekt en strikt, geeft dit veel ruimte. Zo trek je de schoenen niet snel te strak, zodat ze niet gaan klemmen. En, voor het eerst sinds jaren: géén blauwe teennagels meer gehad met de Torin’s!

Altra-Torin-20_na275km_small-8Maar terugkomend op de uitdaging: hoe is het gegaan met mijn techniek en houding? Ik ben meer op mijn houding gaan letten. Mijn pasfrequentie lag al rond de 170-180, dus daar was niet veel verbetering mogelijk. Maar de frequentie in combinatie met het licht voorover hangen is wel een eye-opener. Probeer het eens, zeker op momenten als je vermoeid raakt en het lopen niet meer vanzelf gaat. Door licht voorover te gaan hangen, gaat je frequentie omhoog en gaat het lopen vanzelf soepeler en makkelijker.

Altra-Torin-20_na275km_small-9

De afsluitende wedstrijd (10km) is niet helemaal geworden wat ik er van verwacht had, maar dat ligt zeker niet aan de schoenen. Mijn tijd was iets langzamer dan vorig jaar, maar dat heeft alles te maken met de blessure. Door ontsteking aan mijn voet heb ik ruim 5 weken niet kunnen hardlopen en daardoor heb ik met name op mijn snelheid wel een stukje ingeleverd. Komt wel weer maar de wedstrijd kwam net wat te vroeg voor me.

Ik ben blij dat ik de schoenen heb mogen testen. Het is geen standaard hardloopschoen. De zerodrop is even wennen, maar loopt heerlijk. Ik ben wel een middenvoetslander, dus het went snel, zeker met de goede demping die de Torin biedt. De Torin is daardoor geen minimalistisch model, en ik loop er met veel plezier op!

De Torin kent een verkoopprijs van 145 euro en is ondermeer verkrijgbaar via de site van Natural Born Runners.

Altra-Torin-20_na275km_small-10

Altra-Torin-20_na275km_small-6

Altra-Torin-20_na275km_small-1\Altra-Torin-20_na275km_small-2

Altra-Torin-20_na275km_small-7

Altra-Torin-20_na275km_small-3