De Saucony Breakthru 3 getest door gastblogger Mike! De Breakthru 3 is een schoen met een snelle feel en een lekkere directe respons.

Over onze tester:

Even voorstellen: mijn naam is Mike, 35 jaar oud en ik loop nu zo’n jaar of 4 wat serieuzer hard, nadat ik ben gestopt met voetbal. Hiernaast tennis ik, wat naast het hardlopen mijn andere passie is. Mijn loopervaring: o.a. 7 halve marathons en de marathon van Berlijn van 2013. Momenteel ben ik in training voor de NN Rotterdam marathon 2017. Naast het tennis, loop ik gemiddeld 3 x per week: 1 lange duurloop, 1 snelheidstraining en 1 keer intervaltraining. Ik probeer hierbij ook met mijn schoeisel af te wisselen. Mijn gewicht is 70 kg.

Schoenen:

Huidige schoen: Saucony Ride 9 en de Saucony Breakthru 1.
Favoriete schoen: dit is en blijft de Saucony Mirage welke helaas niet meer gemaakt wordt.
(Recente) schoenhistorie:
ASICS Gel Nimbus, Saucony Triumph 10, Saucony Mirage 3 en 4, Saucony Ride en Saucony Breakthru 1

Review:

Zoals uit mijn schoenhistorie op te maken valt, ben ik een echte Saucony fan. Op één of andere manier is de pasvorm van Saucony erg fijn voor mijn voet. Bij de Saucony Breakthru 3 die ik heb mogen testen is dit niet anders! De schoen heeft een hele fijne ‘glove-like’ fit. Dit komt doordat de tong van de schoen vastzit aan de voering. Dit is niet zoals bij de Triumph ISO 3 trouwens, waar de tong helemaal vastzit aan het bovenwerk. Tussen de voering en de tong zitten aan beide zijden van de schoenen vier bandjes. Als je de veters van de schoen aantrekt, sluiten deze bandjes lekker om de voet. Dit heeft wel wat weg van de Flywire technologie bij Nike.

De eerste instap in de schoen is dus erg prettig. De schoen heeft een vrij normale pasvorm: iemand met een gemiddelde tot iets smallere voet zou deze schoen prima moeten passen. Voor een hele brede voet is de Saucony Breakthru 3 minder geschikt. Normaal draag ik altijd maat 10 = 44 bij Saucony. Deze schoen viel echter iets ruimer: de 9.5 = 43 zat perfect. Als ik de schoen qua pasvorm vergelijk met mijn favoriete Saucony Mirage (versie 3 en 4), dan heeft de schoen eenzelfde compacte fit. De Breakthru 3 heeft echter een wat dikkere polstering bij de hiel voor wat extra comfort.

Ik heb de afstanden op deze voor mij nieuwe schoen gedurende 3 weken langzaamaan opgeschroefd. Na 2 keer 5 km te hebben gelopen, volgden runs van 10 en 13 en 17 kilometer. Allemaal zonder blaren of problemen door de fijne naadloze fit. En de schoen voelde zo fijn en vertrouwd aan dat ik er ook de halve marathon van Egmond op heb gelopen!

De Saucony Breakthru 3 voelt wat stabieler aan dan de Breakthru 1. De schoen lijkt een iets stevigere heelcounter te hebben, waar ook de eerder genoemde ‘bandjes’ de schoen lekker om de voet laten sluiten. Zo robuust en compact om de hiel als de Mirage voelt de schoen niet, maar deze schoen zit wel comfortabeler om de hiel door de zachtere voering. De Breakthru 3 heeft een lekkere directe respons, iets wat ik ook erg waardeerde in de Mirage.

Nu dan de vergelijking van deze Breakthru 3 met de Saucony Ride 9, de andere schoen die ik in gebruik heb. De Breakthru 3 is duidelijk directer dan de Ride 9. Beide schoenen maken gebruik van de Everun cushioning, waarbij er een volledige laag Everun direct onder de inlegzool van de schoen ligt. Toch voel je verschil in hardheid en respons, waarschijnlijk door een verschil in hardheid van het materiaal van de tussenzool zelf. De Ride 9 biedt een klein beetje meer comfort voor mijn lange duurlopen, maar de Breakthru 3 heeft een snellere feel. Ik denk dat deze schoen ook heel goed voor interval of snelheidswerk (mogelijk zelfs op de baan) gebruikt kan worden. Verder vond ik het opvallen dat de Breakthru 3 minder ‘klapperde’ bij het afwikkelen. Ik heb dus het idee iets efficiënter te lopen op deze schoen. Bij mijn geliefde Mirage was dit ook zo. Dit was echter een schoen met een 4 mm heeldrop (hoogteverschil van hiel naar voorvoet in de schoen). Deze was dan ook iets pittiger op mijn kuiten. De Saucony Breakthru 3 werkt evenals de Ride met een normale 8 mm drop en dat scheelt toch op de kuiten.

Conclusie:

Binnen mijn favoriete merk heb ik in de Breakthru 3 eindelijk weer een schoen kunnen vinden met een respons die prima in de buurt komt bij mijn favoriete Mirage. Wel is de Saucony Breakthru 3 een stuk vriendelijker voor mijn kuiten! Al met al een zeer fijne schoen met een snelle, directe feel. Ik denk dat deze schoen naast duurwerk, ook prima ingezet kan worden voor interval of snelheidstrainingen. Een aanrader!