saucony-kinvara4-1Vandaag was de dag dat ik de Saucony Kinvara 4 aan mijn voeten kon schuiven en een onderzoekje kon doen in vergelijking met de Kinvara 3.
Op het moment van aantrekken voel je hem perfect om de voet sluiten. Ik heb een normale breedte qua voet en een iets hogere wreef.
Wat mij als eerste en vrijwel direct opviel (en dat was al bij het aantrekken het geval) was dat de Kinvara 4 ten opzichte van de Kinvara 3 een stuk stabieler aanvoelde en een betere pasvorm kent.
Dit heeft naar mijn inziens te maken met het slappe bovenwerk van de Kinvara 3 alhoewel deze wel veel FlexFilm over de gehele schoen had lopen maar dat de functie daar meer te maken had met de voet op de zool te houden in plaast van hem ook enige support te bieden.

saucony-kinvara4-upper2Duidelijk is te zien bij de Kinvara 4 (rechterzijde)  het FlexFilm flink gereduceerd is en dat deze eigenlijk alleen nog op “strategische” plekken is aangebracht.
Persoonlijk had ik het idee dat ik een Saucony Mirage aantrok qua stevigheid en comfort.
Ik weet niet of dit nou beter of slechter is voor dit type schoen.
Waarom? De Kinvara is ooit ingezet als redelijk minimalistische schoen die weinig ondersteuning zou bieden maar meer de ledematen sterker zou maken zodat je een snelle schoen aan je voeten had die ook nog eens ontzettend licht was voor tempotrainingen en eventueel je dagelijkse trainingen.
Lees verder…;)

saucony-kinvara4-zool

De enige update van de zool komt eigenlijk van de PowerGrid tussenzool.
PowerGrid is iets lichter dan ProGrid maar met dezelfde dempende en comfort eigenschappen als ProGrid.
De structuur van de buitenzool is geheel dezelfde gebleven met alleen slijtvast materiaal op de buitenzijde van de hak en op het midden van de voorvoet tot het puntje van de schoen.
De zoolbreedte is hetzelfde gebleven.

saucony-kinvara4-zijkantbuiten

De buitenzijde van de schoen is alleen dus qua bovenwerk veranderd.
Uitgekleed in FlexFilm materiaal, en voor de kenner kun je nu al een beetje zien waar nou echt het grote verschil zit bij de Kinvara 4 ten opzichte van zijn voorganger.
saucony-kinvara4-teensprong

Juist, de teensprong!
Deze is bij de Kinvara 4 en eigenlijk bij alle Saucony modellen die nu uitkomen verhoogt.
Dit betekend dat de teen iets meer ophoog staat welke de afwikkeling bevorderd en dat merk je met het lopen.

Persoonlijke ervaring.
WOW! Wat een heerlijke schoen en wat een pasvorm!
Ik loop al op de Mirage sinds deze op de markt kwam omdat ik de Kinvara 1 2 en 3 te slap vond voor mijn voeten aangezien ik de Mirage gebruik om ook langere stukken op te lopen.
Maar….De Kinvara 4 zou hem wel eens terug in de kast kunnen plaatsen want de Kinvara 4 geeft gewoon een stuk meer support en comfort dan de Kinvara 3.
Hij sluit perfect om de voet en geeft een comfortabele demping en met name de verhoogde teensprong vond ik erg prettig.

De Saucony Kinvara 4 is hiermee naar mijn mening commerciëler geworden en breder inzetbaar voor een groter publiek.
Hij heeft dan nog steeds de 4mm drop en het gewicht van 190 gram, toch vind ik hem erg dicht bij de Mirage komen.

Met deze kennis kan ik me ook goed voorstellen dat de lopers die de Kinvara 2 en 3 hebben deze schoen teveel steun vinden geven.
Bij de Kinvara 2 en 3 had je namelijk het idee dat je een slappe schoen aan je voeten schoof, en dat idee is bij de 4 niet het geval.
Hij voelt rijker aan en zo loopt hij ook.
Saucony heeft een update gemaakt van al een erg gewild model en ik denk dat deze alleen maar nog groter zal gaan worden omdat hij toegankelijker is geworden voor meerdere personen.

Mocht je bij een dealer zijn die hem heeft staan dan zou ik zeggen:
Probeer hem eens aan je voeten en zij zullen verwent worden;)