Er zijn vele hardloopapp’s op de markt. Denk aan Runkeeper, Endomondo, Runtastic of de Nike+ app. Ik heb de meeste inmiddels wel gebruikt en getest. Na installatie op je smartphone (met GPS functie) kun je ze gebruiken om je trainingen mee vast te leggen (gelopen route, afstand en tijd). Iedere app doet dit op zijn eigen manier, maar in basis is dit wat ze dus allemaal doen. Bovendien zijn je trainingen behalve via de app ook via je browser te bekijken, dus vanaf je tablet, pc of laptop. Deze programma’tjes houden allemaal keurig je voortgang bij, je kunt elkaar volgen (wat ook stimulerend kan werken) en desgewenst kun je je activiteiten ook delen, via Twitter of Facebook. Ik persoonlijk vind dat deze apps wel iets toevoegen aan je hardloopbeleving.

Mijn persoonlijke favoriet is echter Strava. En hoewel Strava naar mijn mening oorspronkelijk bedoeld is voor wielrenners, en voorlopig ook nog vooral door fietsers gebruikt wordt, is Strava ook zeer geschikt voor hardlopen. Ik heb de app op mijn iPhone staan, zodat ik mijn trainingen altijd in kan zien.

Strava_logo_2

Maar wat maakt Strava nu onderscheidend ten opzichte van al die andere apps? Dat is voor mij de extra optie van de segmenten. Dit zijn (delen van) routes. Ofwel, je kunt een segment aanmaken van dat mooie rechte fietspad waar je vaak loopt. Strava gaat nu kijken of er andere Strava gebruikers ook wel eens die route, en dan met name op jouw segment, lopen. Van die prestaties wordt een klassement aangemaakt. Je kunt dus zien hoe jouw prestaties zich verhouden ten opzichte van anderen! En omdat je je vrienden en bekenden kunt volgen, kun je zien waar en wanneer zij gelopen hebben, en welke tijd(en) zij op bepaalde segmenten hebben neergezet. Je krijgt dus een onderlinge competitie op uitgezette routes. Je hoeft vooraf niet te weten of je op een (bestaand) segment loopt: Strava kijkt bij het uploaden zelf of er op jouw route een segment lag, en neemt je vanzelf in het klassement op.

Sta je nu bovenaan, dan krijg je de eervolle vermelding van KOM: King Of Mountain. Of QOM (Queen Of Mountain), voor de vrouwelijke hardloopsters en fietsters. Waarom Mountain: ik denk dat dit in essentie zo bedoeld is door de mensen achter Strava, segmenten bergop maken en kijken wie de beste klimmers zijn. In ons vlakke land zie je dus ook veel segmenten op bruggen en viaducten, maar dat is vooral voor fietsers. Overigens hebben fietsers en hardlopers aparte segmenten, dat maakt de competitie wel zo eerlijk.

Strava_apparatuur

Je kunt die segmenten ook goed gebruiken voor eigen gebruik: maak van je favoriete rondje een segment en je kunt je prestaties van vandaag vergelijken met wat je eerder gelopen hebt. En mocht er nou eens iemand zijn die jouw rondje dan ook ontdekt, en vervolgens het lef heeft om op jouw rondje ook nog eens de snelste tijd te lopen, dan heb je een prima motivatie om hem/haar op een volgende training toch eens duidelijk te maken dat jij toch echt de baas bent op jouw ronde! Prima prikkels dus voor een stevige training. En op plekken met veel segmentjes ook zeer geschikt voor intervaltrainingen!

Dat Strava ook negatieve kanten heeft blijkt wel uit de column van wielerjournalist Thijs Zonneveld (aanrader!) op NuSport: Met de Strava op mijn hielen.

Strava_Quote