Karhu_Strong_6-MvB-15Toen ik het merk Karhu weer tegenkwam, kreeg ik een flashback naar halfweg de jaren ’90. Toen heb ik nog op Karhu’s gelopen, maar inderdaad: de laatste 10, 15 jaar had ik niets meer van het merk gehoord. Navraag leerde dat dit niet aan mij lag, maar aan Karhu. Het Finse merk is inderdaad enige tijd uit beeld geweest. Karhu is overigens Fins voor “Beer”, wat tot uiting komt in het logo.

 

Karhu_Strong_6-MvB-3

Maar ze zijn weer helemaal terug. En behalve op de hardloopschoen markt richten zij zich ook op de sneakermarkt. De sportieve vrijetijdsschoen dus. Maar mijn interesse was natuurlijk direct gewekt. Ik heb van Karhu de nieuwe Strong 6 hardloopschoen ter beschikking gesteld gekregen om te reviewen.

Waar de meeste schoenen steeds lichter en minimalistischer worden, is de Strong 6 één brok degelijkheid. Dat komt tot uiting in zijn gewicht (355 gram, maat US10/EUR44), maar de schoen voelt daardoor wel erg stevig aan. Maar het klopt wel allemaal, de schoen is stevig maar niet lomp. Hij heeft een externe hielkap en een goede gevoerde enkelrand. Ook de middenvoet is goed verstevigd. Dit alles maakt dat de schoen erg comfortabel zit. Het binnenwerk bestaat uit één stuk, wat maakt dat de schoen voelt als een sok die je aantrekt. En ondanks zijn gewicht, is de schoen flexibel en wikkelt soepel af. Ikzelf heb een normaal postuur (74kg, bij 1.80m), en ik loop goed op deze schoenen. Maar juist door zijn combinatie van stevigheid en souplesse denk ik dat deze schoen uitermate geschikt is voor de wat zwaardere loper. Die zal zeker voldoende ondersteuning vinden bij dit Karhu model.

Karhu_Strong_6-MvB-17

De nieuwe Strong 6 is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, en is voorzien van Maximum Rolling Support. De schoen biedt hierdoor meer comfort en stabiliteit. Maar wat natuurlijk het meest opvalt is de Fulcrum wig. Hierdoor wordt de voet van landing tot afwikkeling evenwichtig geleid. De Fulcrum wig zou je als het ware een extra zetje geven in je afwikkeling, als je de bodem van de wig voorbij bent. Het idee achter de Fulcrum wig is dat deze een deel van je energie van de landing teruggeeft. Ik vind moeilijk te zeggen of je dat theoretische extra zetje ook echt krijgt (en merkt), maar mijn ervaring op de schoenen is wel dat ze gewoon echt soepel afwikkelen. Ze zijn stabiel en flexibel, flexibeler dan je op basis van hun degelijke bouw verwacht.

Het Fulcrum systeem zou volgens een onderzoek van de Finse Universiteit van Jyväskylä zorgen voor een efficiëntere loopstijl. Omdat je soepeler loopt, en minder op en neer beweegt, zou je door het Fulcrum systeem een iets grote paslengte krijgen. Hoe langer de afstand, hoe meer voordeel dit op zou leveren. Als je hier meer over wilt lezen, dan dat op de site van Karhu.

Karhu_Strong_6-MvB-4

De zool beidt een goede grip op de weg, maar zeer zeker ook in het bos, en op wat nattere ondergrond als gras. Deze Strong 6 is hierdoor geschikt als een allround trainingsschoen voor al je trainingen en geschikt voor hardlopers die een snelle schoen willen zonder in te boeten op comfort en ondersteuning. De dikte van de zool loopt van 22 mm naar 12 mm en heeft dus een 10 mm drop.

Ik vind dat Karhu zich met deze schoen, en de rest van hun nieuwe schoenenlijn, weer goed op de kaart zet. De vraag is alleen of het nog op tijd is om zich tussen de gevestigde merken, en de vele nieuwkomers, te mengen. Op basis van de kwaliteit zouden ze wat mij betreft een serieuze kans verdienen. En terwijl ik met de schoenen loop heb ik al van diverse lopers reacties gekregen. Zij vragen zich verbaasd af of dat inderdaad Karhu’s zijn. Het zijn stuk voor stuk lopers die jaren geleden op Karhu’s gelopen hebben, en zich de schoenen nog weten te herinneren als goede en comfortabele hardloopschoenen. Wat mij betreft verdient Karhu daarom echt een serieus plaatsje in iedere hardloopspeciaalzaak!

Karhu_Strong_6-MvB-19

Karhu_Strong_6-MvB-25

Karhu_Strong_6-MvB-12

Karhu_Strong_6-MvB-9

Karhu_Strong_6-MvB-6

Karhu_Strong_6-MvB-28

Karhu_Strong_6-MvB-15