Via Mijn Hardloopschoen mag ik de Bare Access 2 van Merrell testen. Zonder verder toelichtend informatiemateriaal haal ik de schoenen uit de doos en meteen valt het hele lage gewicht op. Via de keukenweegschaal zie ik dat de schoen 165 gram weegt. Dat dit bij een Europese maat 41 is (bij Merrell is dat US 7.5) maakt niet uit, ook voor andere maten zal het een hele lichte schoen zijn. Via cijfers in de binnenzool kan je opmaken dat de dikte van de dempingzool 8 mm is en de heel-to-toe drop 0 mm. Kortom, als je het gewicht, de dempingzool en de drop met elkaar combineert is dit een behoorlijk minimalistische schoen.

Het bovenwerk voelt soepel aan en er zijn geen naden te voelen, zodat eventuele irritatie aan de voeten niet zo snel zal optreden. Daarnaast ziet het bovenwerk er ook snel uit: geen ‘zwaar’ materiaal, eerder luchtig. Één van de eerste dingen die ik altijd bij en schoen doe is het buigen van de buitenzool. Dat gaat bij de Bare Access 2 vrij gemakkelijk, zodat het ook met de voetafwikkeling wel goed zal zitten. Het materiaal van de buitenzool is van Vibram en je kan met de hand voelen dat de grip op harde ondergrond goed zal zijn.
Het moge duidelijk zijn: de eerste indruk van deze schoen is zeer positief.

Vervolgens zal de praktijk moeten uitwijzen of de Bare Access inderdaad een goede schoen is om mee hard te lopen. Na het aantrekken valt op dat je de schoen niet of nauwelijks aan de voeten voelt zitten. Bij de voorvoet heb je voldoende ruimte en bij de hiel zit de schoen goed, niet te strak en niet te los.Daarnaast voel je dat je bijna op de grond staat, dankzij de dunne tussenzool. Ga je er mee hardlopen dan loop je haast vanzelf te snel. Dit omdat de schoen superlicht is en een drop heeft van 0 mm. De buitenzool heeft goede grip op verharde ondergrond zoals asfalt en stenen, en ook in het bos kan je er prima op lopen zolang de ondergrond droog is. In modderige omstandigheden heb je te weinig grip, maar daarvoor zijn er andere modellen van Merrell beschikbaar.

Diverse type ‘loopjes’ heb ik op de Bare Access gedaan: zowel tempotrainingen als duurlopen en ook een wedstrijd. In alle situaties voelt de schoen voelt goed aan. Je voelt bij elke stap de ondergrond, overigens zonder dat dat bij mij irritant wordt. De schoen is zeer reactief, maar dat zal niemand verbazen gezien de hiervoor reeds genoemde dunne tussenzool. Ik kan mij voorstellen dat wat zwaardere lopers wellicht enige last krijgen onder hun voorvoet, maar dat is hooguit een vermoeden. Dit is echt een hardloopschoen voor minimalistische hardlopers. Lopers die een hoge drop zijn gewend, zeg maar van 8 mm en meer, zullen deze schoen voorlopig links moeten laten liggen. De kans dat die lopers te maken krijgen met problemen aan de kuiten en/of achillespees is te groot. Gezien het lichte gewicht kan de schoen ook prima als wedstrijdschoen worden gebruikt.

Via de site van Merrell zie ik dat de schoen in 5 verschillende kleuren wordt aangeboden. Ik heb de groen/blauwe variant en ik moet zeggen dat het een hele fraaie kleur is. Dat de prijs nog geen €100,- is (okee, 1 cent er onder) is natuurlijk een mooi voordeel. Klein nadeel is wellicht dat de schoen niet overal verkrijgbaar is. Uiteraard ‘gewoon’ via de webwinkel van Merrell en ook bij enkele gespecialiseerde hardloopzaken.

Conclusie: de Bare Access 2 van Merrell is een hele goede en prettig geprijsde hardloopschoen voor minimalistische hardlopers; dit dankzij de dunne zool en de drop van 0mm. Daarnaast kan de schoen ook als wedstrijdschoen worden gebruikt.

Hieronder volgen enkele afbeeldingen van het testpaar:

Merrell Bare Access 2

Merrell Bare Access 2

Merrell Bare Access 2

Merrell Bare Access 2

Merrell Bare Access 2

Merrell Bare Access 2

Merrell Bare Access 2

Merrell Bare Access 2

Wij bedanken Merrell voor het ter beschikking stellen van de Bare Access 2.