Via Merrell kregen wij een schoen om te testen. Merrell staat onder hardlopers, vooral de meer minimalistisch lopende exemplaren, bekend om de goede minimalistische schoenen. Wij mochten van Merrell de Mix Master Tuff testen. Toen ik de schoenen uit de doos haalde was duidelijk dat deze schoen niet in de categorie minimalistisch valt: enerzijds door het gewicht (meting leverde een gewicht van 270 gram per schoen op, uitgaande van maat US8), anderzijds door het feit dat je èn een wat dikkere tussenzool ziet èn dat de zool niet al te buigzaam is.

Merrell Mix Master Tuff

Eenmaal in de hand voelt het bovenwerk goed aan, kortom dat zit wel goed. De buitenzool ziet er uit alsof het voor wat ruiger terrein bestemd is, in ieder geval niet direct voor asfalt. Voordat ik met de schoen de deur uitga nog even snel de drop opgezocht. Die bedraagt 4 mm en dat valt dan weer mee, de eerste indruk gaf meer aan. Eenmaal hardlopend valt heel duidelijk op dat de schoen niet geschikt is voor een harde ondergrond. Niet geschikt is wellicht iets te hard gesteld, maar minder geschikt is zeker op zijn plaats. Als je hardloopt dan lijkt het net alsof de buitenzool ‘beweegt’ op het moment dat je de schoen neerzet. Dat zal te maken hebben met de opbouw van de zool: soort rondjes en V-vormen die bestaan uit zachter materiaal.

Merrell Mis Master Tuff

Maar eenmaal in het bos voel je daar niets meer van en valt de goede grip op. Kortom, binnen 5 minuten is duidelijk dat het een off-the-road schoen is. Opvallend is dat de schoen ‘stug’ is. De afwikkeling gaat minder soepel/eenvoudig als bij een meer minimalistische schoen. Dat voelt enerzijds vreemd aan, althans voor deze tester, anderzijds moet je daardoor ook extra je best doen om goed af te wikkelen.

Eenmaal thuis zoek ik wat verder naar gegevens over de Mix Master Tuff van Merrell. De eerste zin bij de details op de site geeft aan ‘… deze minimalistische wandelschoen heeft ….’. Duidelijk, de Mix Master Tuff is geen 100% hardloopschoen om het neutraal uit te drukken. De rest van de detail-informatie geeft geen bijzondere zaken prijs: duurzaam bovenmateriaal, EVA-voetbed, reflecterende details, 4mm hoogteverschil, 12 mm demping, stabiliteit, luchtkussentjes, geschikt voor verharde en onverharde paden, blijvende grip. Wat wel interessant is: “M-Select FRESH voorkomt op natuurlijke wijze het ontstaan van geuren, voor fris ruikende voeten“. Het enige detail waarbij de wenkbrauwen fors worden gefronst is bij de woorden: lichtgewicht demping. Wees eerlijk: je hebt demping of geen demping, maar lichtgewicht … Advies: niet doen, zulke onzin op de site plaatsen!

Nu we de theorie hebben gehad is het weer tijd om met de schoenen te gaan hardlopen, want contact met Merrell leverde op dat het toch echt een mix is van running en hiking. Hardlopen, niet één keer maar diverse keren, zorgt niet voor een echt hardloopgevoel. Zoals eerder aangegeven blijft de schoen stug aanvoelen en heb je het gevoel meer kracht te moeten zetten ten opzichte van andere type hardloopschoenen. De schoen aantrekken om te wandelen is een heel ander verhaal: dan voelt de schoen prima, waarbij opgemerkt dat wandelen op onverharde ondergrond beter aanvoelt dan op asfalt of tegels. Het is duidelijk: de Mix Master Tuff is geen echte hardloopschoen, maar meer geschikt om mee te wandelen. Waarom Merrell aangeeft dat het een mix is tussen hardlopen en wandelen is een raadsel. Wellicht bestemd voor mensen die tijdens een wandeling worden overvallen door slecht weer en het laatste stukje tot aan een schuilplaats willen hardlopen.

Via de site van Merrell wordt de schoen aangeboden in 3 kleurencombinaties: zwart/rood (zoals getest), lichtgrijs/groen en blauw. Overigens alleen in een mannenmodel, waarbij de prijs ligt op €109.99

Tenslotte nog wat afbeeldingen van de schoen:

Merrell Mix Master Tuff

Merrell Mix Master Tuff

Merrell Mix Master Tuff

Een volgende keer hopen we op een echte hardloopschoen van Merrell, want eerlijk is eerlijk: hun echte (minimalistische) hardloopschoenen worden door hardlopers goed beoordeeld (alleen willen wij dat zelf ook wel eens 100% objectief ondervinden).