Ik ben geen echte trailer, maar ik houd er wel van om de natuur in te gaan. Het bos in, de hei op, over de dijken langs het water, maakt me niet uit, als ik maar lekker naar buiten, de natuur in kan. Via Natural Born Runners kreeg ik de mogelijkheid om een paar trailschoenen te testen, en wel de Topo Athletic Runventures. Ik kondigde mijn review al eerder aan op deze site.

Topo Athletic Runventure (4)

Topo Athletic Runventure (3)

Voor mij een nieuw merk, maar ik vond al snel dat Topo de afkorting was van Tony Post, de oprichter van het bedrijf. Post was voorheen de CEO van Vibram en heeft met de introductie van de Vibram FiveFingers mede gezorgd voor de minimalistische beweging in de wereld van hardloopschoenen. Dat minimalistische komt ook enigszins tot uiting in deze Runventures: een lage (2 mm) drop met een licht gewicht (273 gram, maat US10). Maar wat de schoenen echt speciaal maakt is de brede voorvoet. Ik vind het model er daardoor een beetje vreemd uit zien, de voorkant oogt wat lomp en rond.

Topo Athletic Runventure (6)Maar als je ze aantrekt snap je waarom dit is: je voorvoet lijkt vrij te zitten en je tenen hebben alle ruimte om te bewegen. Maar omdat de schoen bij de hiel en de middenvoet wel goed sluit, zitten de schoenen toch lekker stevig. Tijdens het lopen vond ik dit erg fijn zelfs: de schoenen zitten gewoon strak om je voet, dus geen geschuif in de schoenen. Dit ondanks de ruimte bij de voorvoet en tenen. Dit biedt veel comfort, ook bij langere trails.

Waar ik wel aan moest wennen was de lage drop en de demping. Zelf loop ik bijna altijd op 8mm drop schoenen, maar ik moet zeggen: de 2mm went snel. Ik ben een middenvoet lander, en 2mm loopt dan eigenlijk wel goed. De zool is 17mm dik aan de voorvoet, en 19mm bij de hak. De schoen is wat stijf, maar dit komt denk ik door de rotsplaat. Tijdens het lopen merk je hier overigens weinig van. De zool bestaat uit drie hardheden EVA. De demping is wat minder dan ik gewend ben, maar dit loopt toch erg goed, zeker op de zachtere ondergronden. Zelfs op asfalt kon ik er nog redelijk goed op lopen, al is de demping dan wat stug. Ik zal er dan ook niet snel een volledige training mee op asfalt gaan lopen, maar eerlijk is eerlijk: daar daar zijn de schoenen ook niet voor bedoeld.

Topo Athletic Runventure (14)

In de zool zit een (rots)plaat, zodat je beschermt bent tegen puntige stenen. Deze zullen niet zo snel door de zool heen steken. De schoen kent een redelijk grof profiel en geeft een erg goede grip op nat en modderig terrein. Hoe dit op echt ruig terrein is, met stenen en rotsen, heb ik nog niet kunnen testen. Maar in onze Hollandse omgeving, door bossen, hei en gras, voelen ze zich zeker thuis. De schoenen bieden een goede stabiliteit en een (opvallend goede) tractie met de ondergrond. Belangrijke eigenschappen voor een trailschoen.

m-runventure-red-black-sole-72dpi

De bovenkant heeft een dubbele meshlaag. Eerst de buitenlaag met een dichte structuur, waardoor zand en modder minder kans hebben om naar binnen te dringen. Daaronder zit een open mesh structuur, waardoor de schoen toch goed ventileert. De schoen is bovendien sneldrogend waardoor de schoen snel weer gebruiksklaar is na een natte trail. Op het mesh zitten bovendien nog diverse 3D geprinte elementen, die zorgen voor extra stevigheid van de schoen en beschermen het mesh extra tegen beschadigingen rotsen en takken. De schoen zit ook goed, met een naadloze binnenzijde.

Topo Athletic Runventure (15)

Topo Athletic Runventure (9)

 

 

 

 

 

 

 

 

De Topo Athletic Runventure is er zowel in een heren- als damesmodel en staat in de schappen voor 139 euro. Daarvoor krijg je een semi-minimalistische trailschoen met een lage drop, een redelijke demping en een erg goede grip.

Training 07-11-2015 (4)

 

Topo Athletic Runventure (19)

 

Topo Athletic Runventure (5)