topo_athletic_st2-1Topo Athletic is een vooruitstrevend merk met een duidelijke filosofie: het bevorderen van de natuurlijke afwikkeling van de voeten, om zo blessures te helpen verminderen en voorkomen. Zij doen dit met lichtgewicht schoenen met een goede pasvorm en een lage drop voor zowel trailschoenen als hardloopschoenen.

Ik heb de Topo Athletic ST-2 mogen testen. Altijd interessant bij zo’n bijzonder merk. Dat begint al met de eerste indruk. De schoen is licht, heel licht. En flexibel: je kunt de schoen helemaal doorbuigen wat een beetje tart met een oude “hardloopwet” dat een schoen stevig moet zijn en alleen mag buigen ter hoogte van de tenen. Ook de hielkap is niet hard. Kenmerkend voor de schoen is de brede voorvoet, wat ruimte geeft aan de tenen om te spreiden, en de 0mm drop. Het ontwerp is wat gedekt, wat saai misschien zelfs, maar daar beoordeel ik schoenen niet op. Ben wel heel benieuwd hoe dit loopt straks!

topo_athletic_st2-5De bovenkant is van zacht materiaal, ook aan de binnenzijde, zodat de schoenen dragen als een sok. Je zou er dus ook blootsvoets in kunnen lopen. Daar is het nu helaas niet het jaargetijde voor… De hielkap is flexibel, en biedt weinig ondersteuning, maar ik vond het dit helemaal niet storend of vervelend lopen. Wat erg fijn is aan de hak is dat er een extra bedje in de hak ligt. Een soort verdikking die de schoen mooi omsluit om de voet, en toch erg comfortabel is. Dit past ook mooi in de Topo filosofie: de schoen zit strak bij de voet en de hiel, maar de schoenen hebben een brede voorvoet. Vele ruimte voor de tenen dus! Dat loopt echt heel fijn.

topo_athletic_st2-4De zool heeft een EVA tussenzool. Waar klassieke hardloopschoenen onder de hele zool een extra buitenzool hebben, zijn de zolen van de ST-2 slechts op de punten waar je schoenen de weg raken verstevigd. De schoen is erg licht (slechts 200gr, maat 44), maar de demping is toch heel goed. De 0mm drop loopt heel natuurlijk en reactief. Ik heb er trainingen mee gedaan van 12-14 km, met versnellingen. En ik heb ze op de baan gebruikt, tijdens mijn intervaltrainingen. Voor dit soort trainingen, met die versnellingen, is dit een prima schoen. Snel, licht, en een soepele afwikkeling. Je hebt eigenlijk niet eens het gevoel dat je een schoen aan hebt, zo lekker licht. Dit is daarom een schoen die je ook prima als wedstrijdschoen, voor wedstrijden tot 10km, kunt gebruiken.

topo-athletic-st2-11

Ik loop graag op deze schoenen, op dit soort schoenen. Maar dat zal zeker niet voor iedereen gelden. Het scheelt veel of je op een 8mm, of 0mm drop loopt. Dus je moet er echt wel even aan wennen. Ook het lichtgewicht ontwerp vind ik lekker, maar vraagt wel meer van je voeten. Die moeten zelf wat meer opvangen, en als je altijd op supercomfortabale (en zwaardere) schoenen loopt, dan moet je je voeten de tijd geven om zich hierop aan te passen. Maar loop je graag intervals, of snellere trainingen tot 12, max. 15 km, dan heb je hier echt een hele fijne schoen aan.

De Topo Athletic ST-2 kent een adviesprijs van € 125 en kun je ondermeer bestellen op de site van Natural Born Runners. Voor verkoopadressen bij jou in de buurt verwijs ik je naar de site van Topo Athletic Nederland.

 

topo-athletic-st2-8

topo_athletic_st2-2

topo-athletic-st2-12

topo-athletic-st2-10