//Slijtage binnenzijde hak van een hardloopschoen. Hoe kan dit?

Slijtage binnenzijde hak van een hardloopschoen. Hoe kan dit?

In mijn werk als hardloopschoen specialist maak ik vaak mee dat mensen terugkomen met hun hardloopschoenen en melden dat zij een slijtage of zelfs een gat aan de binnenzijde van hun hak hebben. Wat is dit en hoe komt deze slijtage daar zo snel? Is het een terechte klacht van de schoen of is er iets anders aan de hand?

Tegenwoordig worden de schoenen steeds zachter en comfortabeler, mede dankzij dit voelt de schoen een stuk prettiger om de voet en de grote merken spelen hier maar wat graag op in. Het eerste gevoel op het moment dan je een schoen aantrekt moet goed aanvoelen. Trek eens een Brooks Glycerin of een ASICS Gel Nimbus aan je voet. 100% dat je zegt dat hij zeer comfortabel aanvoelt. Maar het comfort en sterkte van materiaal gaan niet goed hand in hand. Waar je comfort wilt, zal je op slijtvastheid moeten inleveren en visa versa.

Omdat deze schoenen zo ontzettend comfortabel zijn (lees zacht) is de slijtage er ook sneller als je een ietwat verdikking/vergroeiing op je hielbeen hebt zitten. Normaal is je hielbeen glad en zal deze niet voor een dermate slijtage zorgen maar vele mensen hebben als je het hielbeen goed bekijkt geen vlak deel maar een ietsje uit stekend vergroeid stukje bot. Dit hoeft maar heel minimaal te zijn en de kans op een hogere slijtage is een feit. Doordat de hielkuip van de schoenen altijd iets rondloopt zodat de hak mooi in de schoen kan vallen is er geen probleem, totdat je niet een geheel vlak hielbeen hebt. Dan krijg je een minimaal stukje ruimte en ruimte is wrijving en wrijving is….juist…slijtage.

Van velen weet ik op het moment dat ze een nieuwe schoen aanschaffen dat ze direct door gaan naar een schoenmaker om er een stukje leer tegenaan te plakken. Leer is erg slijtvast en eer je daar doorheen bent, ben je allang aan nieuwe hardloopschoenen toe. Wel zal je wat comfort moeten inleveren maar dit weegt niet op tegen de slijtage die je zult hebben als je dat niet doet.