//Waar op te letten bij nieuwe hardloopschoenen kopen

Waar op te letten bij nieuwe hardloopschoenen kopen

Waar moet je nou opletten bij de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen en dan hebben we het over de traditionele hardloopschoen.

We gaan bij deze situatie er van uit dat je ze bij een hardloopspeciaalzaak aanschaft.

  1. neem altijd je eigen inlays (orthopedische zolen) mee als je die hebt. (dit is als je naar de winkel toegaat natuurlijk)
  2. Het beste is om je schoenen in de middag te halen aangezien ze dan iets groter zijn, en dat kan net verschil maken tussen een half maatje.

Overigens zal een hardloopwinkel niet raar opkijken als je de dag erna terug komt voor een half maatje groter als je hem vroeg in de ochtend hebt gepast.

  1. Hoe is de pasvorm van de schoen en dan met name de breedte?

Is de schoen niet te smal? Als dat het geval is heb je behoorlijk wat ruimte tussen de vetergaatjes van beide kanten.

Is hij niet te breed? Je trekt de vetergaatjes compleet naar elkaar toe met als resultaat dat de voet geen steun meer zal krijgen.

  1. Heb je minimaal een duimbreedte over vanaf de langste teen? En dan bedoel ik ook echt de langste en niet je grote teen. Bij degene met een Griekse voet is de 2e teen langer dan de grote teen.
  2. Kun je je tenen vrij bewegen? Het is namelijk niet zo heel belangrijk wat er met de voorvoet gebeurt als hij maar genoeg ruimte in de ” tenenbox” heeft. Het belangrijkste is dat de enkel en de wreef goed omsloten worden, wat er daarna gebeurt is niet zo belangrijk meer omdat je tijdens het lopen dan toch al in de afwikkelfase bent beland en dan mag juist de voorvoet ruimte hebben omdat je voorvoet iets breder word als je afwikkelt. Ga maar eens zonder schoenen op de grond staan en geef druk op de voorvoet, dan zal je zien dat deze uitzet in de breedte.
  3. Is je voet niet breder dan de zool en blijft hij mooi op de zool staan? Niet dat je voet er overheen hangt. Dan is de zool te smal voor je en zal je hier last van kunnen ondervinden.
  4. Als alles voor de rest goed zit en je hak komt niet uit de achterzijde van de schoen en je hebt geen rare drukpunten, dan is het gevoel in ieder geval goed.

De specialist kan zien of de schoen geschikt is voor jouw qua type zool etc. die bij jouw voet hoort. Maar wij gaan ervan uit dat dat hiervoor al is gebeurt om te zien welk type schoen er voor jouw geschikt was.

Koop je je schoenen via het internet dan zijn dit wel belangrijke stappen om door te nemen.

*Wij zijn niet aansprakelijk voor een eventueel verkeerde aanschaf van schoenen na het lezen van deze blogpost.